Snijeg, ledena kiša i tuča uzrokuju probleme u prometu

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Snijeg će idućih sati, kasnije poslijepodne, ponovno početi padati u sjeverozapadnoj unutrašnjosti, gdje očekujemo podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito tijekom noći.

Snijeg je noćas nakon Gorskog kotara i Like prekrio dijelove sjeverozapadne Hrvatske, na Kvarneru pada kiša, a u Dalmaciji ima i tuče.

Snijeg će idućih sati, kasnije poslijepodne, ponovno početi padati u sjeverozapadnoj unutrašnjosti, gdje očekujemo podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito tijekom noći.

Sutra će oborina postupno slabjeti, što će biti uvod u privremenu stabilizaciju. Kraj tjedna trebao bi biti uglavnom suh diljem zemlje.

Do sredine veljače bit će hladno, sljedećih će se dana temperatura spustiti i do -10.

Noćas je, podsjetimo, u Otočcu napadalo 30 centimetara snijega, u Gospiću 26 centimetara, u Crnom Lugu i Parg-Čabru po 21 centimetar, a u Delnicama 20 centimetara snijega. Na Plitvičkim jezerima palo je 17 centimetara snijega, u Karlovcu 12, na Sljemenu i u Bednji po 11, a u Zagrebu u Maksimiru 10 centimetara. Zajedno sa starim snježnim oborinama, visina snijega na Zavižanu iznosi 178 centimetara, u Delnicama 86, u Crnom Lugu u 80, u Parg-Čabru 75, a u Ogulinu 58 centimetara.

Upozorenje iz HAK-a
Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. U dijelu Gorskog kotara i Like pada ledena kiša, a u dijelu Dalmacije mjestimice pada tuča. U većem dijelu unutrašnjosti kolnici su vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog tuče koja pada u dijelu Dalmacije između čvorova Vučevica i Zagvozd vozi se uz ograničenje brzine.

Zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obvezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke, autocestu A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica i državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Grabovac-Udbina-Gračac-Knin.

Posjećamo vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.