Snažno nevrijeme koje je poharalo Istru stiglo do Zagreba

Nakon mirnog prijepodneva uz visoke temperature zraka i nesnosnu sparinu, novo jače nevrijeme tijekom kasnog poslijepodneva pogodilo je velik dio Istre, javlja Istramet.hr. Uzrokovalo je velike probleme na moru, a prema dojavama s terena duž obale ima šteta na plovilima. U unutrašnjosti je vjetar rušio stabla.

Nevrijeme je stiglo i u Zagreb. Crni oblaci su prekrili nebo.

Olujna superćelija koja se razvila još nad talijanskim kopnom u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji brzo je došla do Istre. Pritom je vjetar s južnih smjerova naglo okrenuo na sjeverozapadnjak i sjeverac, lokalno uz udare i do 85 km/h. Valovitost mora naglo je porasla, na otvorenom su valovi bili viši od 2 metra.

Nevrijeme je iznenadilo brojne nautičare, prema informacijama s terena više od 10 brodova zatražilo je pomoć samo od Poreča do Umaga, a poslani su brodovi talijanske obalne straže. U kopnenom području vjetar je rušio stabla.

Osim prolaznog vjetra, nalet nevremena nije donio značanije količine kiše koju željno iščekuje suha istarska zemlja, što je loša vijest za istarske poljoprivrednike.