Nakon mirnog prijepodneva uz visoke temperature zraka i nesnosnu sparinu, novo jače nevrijeme tijekom kasnog poslijepodneva pogodilo je velik dio Istre, javlja Istramet.hr. Uzrokovalo je velike probleme na moru, a prema dojavama s terena duž obale ima šteta na plovilima. U unutrašnjosti je vjetar rušio stabla.

Nevrijeme je stiglo i u Zagreb. Crni oblaci su prekrili nebo.

Olujna superćelija koja se razvila još nad talijanskim kopnom u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji brzo je došla do Istre. Pritom je vjetar s južnih smjerova naglo okrenuo na sjeverozapadnjak i sjeverac, lokalno uz udare i do 85 km/h. Valovitost mora naglo je porasla, na otvorenom su valovi bili viši od 2 metra.

Nevrijeme je iznenadilo brojne nautičare, prema informacijama s terena više od 10 brodova zatražilo je pomoć samo od Poreča do Umaga, a poslani su brodovi talijanske obalne straže. U kopnenom području vjetar je rušio stabla.

Osim prolaznog vjetra, nalet nevremena nije donio značanije količine kiše koju željno iščekuje suha istarska zemlja, što je loša vijest za istarske poljoprivrednike.

Podijeli objavu