Povezite se

Crna Kronika

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Objavljeno

-

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike pitanje je koje nije jednako regulirano zakonskim odredbama u svim državama.

To se odnosi i na Hrvatsku jer poznati su brojni slučajevi da su poslodavci u većini slučajeva “potajno” snimali zaposlenike tijekom radnog vremena ali i izvan radnog vremena koristeći usluge privatnih detektiva.

Jedan od poznatijih slučajeva u Hrvatskoj, koji je ostao zataškan u javnosti je slučaj od prije nekoliko godina u državnoj firmi Narodne novine kada su radnici prisluškivani i praćeni po nalogu tadašnjeg direktora. Ovaj slučaj ostao je obavijen tajnom jer radnici nisu imali hrabrosti prijaviti nadležnim tjelima ovakav način rada zbog bojazni od mogućnosti otkaza.

Najnoviji slučaj je sa sa pet blagajnica u španjolskom supermarketu, u dobi od 43 do 54 godine, koje su dobile otkaz jer ih je poslodavac tajno snimio u krađi.

Nakon što su i tamošnji sudovi zaključili da su s pravom dobile otkaz u poštenom suđenju, obratile su se Europskom sudu za ljudska prava koji im je u predmetu López Ribalda v. Španjolska dao za pravo da im je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnosti na radnom mjestu

Španjolska im mora platiti 4000 eura štete, te jednoj 500, a ostalima 568 eura naknade troškova, piše Večernji list.

Povod za postavljanje kamera bili su utvrđeni petomjesečni gubici od 7780 do 24.614 eura. Tvrtka je upozorila radnike na vidljive kamere, ali je prešutjela skrivene. Nakon nekoliko tjedana pet je blagajnica pozvano na individualne razgovore kad su im u nazočnosti predstavnika sindikata pokazane snimke.

Snimljene su kako pomažu kupcima i kolegama na poslu u krađi, koje su i same činile. Skenirale bi robu na blagajni, ali potom poništavale kupnju, te kupcima i kolegama dopuštale da odu sa stvarima koje nisu platili. Tri od njih pet potpisale su nagodbu s poslodavcem da neće voditi radni spor zbog otkaza, dok se tvrtka obvezala da neće inicirati kazneni postupak. Ali kasnije su sve vodile radne sporove u kojima su sudovi prihvatili snimke kao zakonit dokaz.

Tri su zaposlenice i pred Europskim sudom tvrdile kako su nagodbu s poslodavcem potpisale pod prijetnjom kaznenog progona. Stoga su tvrdile kako otkaz ne treba biti prihvaćen kao pošten. Za španjolske sudove vremenski ograničeno snimanje je bilo opravdano zbog sumnje u krađe jer alternativnog rješenja nije bilo, pa je tajno snimanje bilo opravdano, nužno i razmjerno svrsi.

Europski je sud dao za pravo blagajnicama jer ih je poslodavac morao izvijestiti o videonadzoru, a to nije učinio. Također, zaključeno je kako je poslodavac mogao svoje pravo zaštititi i drugom mjerom kojom se ne zadire u privatnost zaposlenika.

Crna Kronika

Haaški osuđenici neće na prijevremenu slobodu bez pokajanja

Published

on

Osuđeni za ratne zločine koje je osudio Haaški tribunal više neće moći računati na prijevremeno oslobađanje ukoliko ne pokažu jasne znakove prihvaćanja odgovornosti za počinjena nedjela, objavila je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN).  

Portal sa sjedištem u Sarajevu, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka, prenio je, pozivajući se na izvore iz Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kako je predsjednik mehanizma Carmel Agius odlučio ukinuti praksu po kojoj se ranije haaškim osuđenicima automatski odobravalo puštanje na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Tako je u ožujku odbijena molba za puštanje na slobodu jednog od ratnih čelnika bosanskih Srba Radoslava Brđanina, osuđenog na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u kampanji etničkog čišćenja u Bosanskoj krajini.

BIRN podsjeća kako se upravo Agius u siječnju odlučno usprotivio i zahtjevu Miroslava Brale, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđenog na 20 godna zatvora zbog zločina u Ahmićima, za prijevremeno puštanje na slobodu.

Agius je u obrazloženju naveo da ne smatra “prikladnim omogućiti osuđenicima povratak u pogođena područja prije nego što su odslužili punu kaznu a da nisu pokazali određeni stupanj rehabilitacije”.

Argument za to bila je i procjena djelatnika u zatvoru u kojemu Bralo služi kaznu kako on do sada, unatoč presudi, nije pokazao nikakvo kajanje za svoja djela.

Aguis je bio i član vijeća koje je 2018. odbilo zahtjev za puštanje na slobodu bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Radivoja Miletića, osuđenog na 18 godina zatvora zbog sudjelovanja u genocidu u Srebrenici.

Statutom MICT-a predviđeno je da osuđenik nakon izdržane dvije trećine kazne, ima pravo na pomilovanje ili ublažavanje kazne. Država u kojoj osuđenik izdržava kaznu o tome obavještava MICT, a njegov predsjednik odlučuje o zahtjevu na temelju interesa pravde i pravnih načela.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović pozdravio je novu praksu koju je uveo Agius ističući kako je to bio zahtjev žrtava koji je godinama istican, no tek je sad prihvaćen.

U zatvorima diljem Europe zatvorsku kaznu trenutačno izdržava 16 haaških osuđenika. U pritvoru MICT-a u Den Haagu do pronalaska države koja će ih prihvatiti na izdržavanje kazne su još uvijek Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotni zatvor i general HVO-a Milivoj Petković, koji je dobio 20 godina zatvora.

Tamo je i Ratko Mladić, no njemu još nije izrečena pravomoćna presuda, a u prvosupanjskom postupku izrečena mu je doživotna zatvorska kazna.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

S prvog kata zadarske bolnice pao bolesnik

Published

on

 U srijedu popodne s prvog kata jednog odjela Opće bolnice Zadar pao je 39-godišnji bolesnik, kojemu je pružena pomoć, potvrdila je navečer glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Djelatnici PU zadarske obavili su očevid te se još uvijek utvrđuju okolnosti događaja. Nakon pada muškarcu je pružena liječnička pomoć, ali još nije poznato je li lakše ili teže ozlijeđen te zbog čega je bio u bolnici, rekla je Hini glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

SvratiIi na benzinsku pa opljačkali novac i cigarete

Published

on

Izvor: Nacionalno/Ilustracija

Dvojicu nepoznatih razbojnika u ponedjeljak ni mjere socijalnog distanciranja nisu spriječile u kriminalnom pohodu na zagrebačku benzinsku postaju iz koje su odnijeli novac i cigarete ukupne vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Maskirani i naoružani vatrenim oružjem razbojnici su u ponedjeljak upali na benzinsku postaju u Ulici kneza Branimira, u Dubravi. Od zaposlenika starosti 37 i 20 godina uzeli su novac i cigarete te pobjegli s plijenom od nekoliko tisuća kuna, doznaje se u policiji.

Nije poznato jesu li maske kojima su prekrili svoja lica, osim skrivanja identiteta nosili i zbog sprječavanja širenja virusa.

Benzinske postaje su, uz trgovine prehrambenim artiklima jedno od rijetkih prodajnih mjesta u Hrvatskoj, koja zbog mjera protiv zaraze kupcima nisu zatvorila vrata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite nedavno je izjavio da sigurnost na području Hrvatske nije narušena zbog iznimnog angažmana policajaca, čijim je radom izrazio veliko zadovoljstvo.

I dok raste broj prijavljenih nedjela koja se otkrivaju policijskim analitičkim radom, poput korupcije, broj razbojništava je pao za 12,7 posto, teških krađa za 19,7 posto, a krađa vozila za 14,4 posto.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije