Slunj proglašen najboljim turističkim selom na svijetu

Izvor: D.Prša

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) najbolja je turistička sela u svijetu proglasila ovog tjedna na Generalnoj skupštini u Samarkandu u Uzbekistanu, odabravši ih na pozivnom natječaju na koji se prijavilo gotovo 260 ruralnih odredišta u svijetu.

Među svima njima 54 su, uključujući i Slunj, proglašeni najboljima, a još 20 ih je uvršteno u program nadogradnje.

Riječ je o selima (ili i manjim gradovima u ruralnim područjima) koja su, prema UNWTO kriterijima, vodeća u njegovanju ruralnih područja, očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija.

Komentirajući ta priznanja, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili naglasio je da turizam svugdje može biti moćna snaga za inkluzivnost i osnaživanje lokalnih zajednica, kao i da su sela koja su dobila priznanja pokazala da su iskoristili turizam kao katalizator za svoj razvoj i dobrobit.

Inicijativu za najbolja turistička sela UNWTO je pokrenuo 2021. godine kao dio programa “Turizam za ruralni razvoj”, kojim se potiče razvoj turizma u ruralnim područjima, ali i bori protiv depopulacije u njima i za unapređenje inovacija i integraciju lanca vrijednosti kroz turizam i održive prakse.

Sela su i ove godine ocjenjivana u nekoliko ključnih područja – kulturni i prirodni resursi i njihovo očuvanje, ekonomska, društvena i održivost okoliša, razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti, upravljanje turizmom, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost.

 

„Dijelimo ovu nagradu na 4.224 dijela, na 4.224 stanovnika na području grada Slunja koji su u posljednja 3 desetljeća zajedno radili i ponovno gradili naš prekrasni grad koji je ratom bio devastiran. Svaki dan truda, rada, upornosti i želje da stvorimo grad kakav imamo danas, očituje se u ovom priznanju. Prepoznati smo kao malo turističko naselje koje kontinuirano radi na razvoju i ulaže u sve segmente društva, kako bi bili primjer izvrsnosti održivog i društveno odgovornog poslovanja. Izuzetno sam ponosna jer smo zajedničkim snagama dobili priznanje svjetske razine da smo na dobrom putu!“, istaknula je gradonačelnica grada Slunja, Mirjana Puškarić.

Gradonačelnica grada Slunja, Mirjana Puškarić

Direktorica Turističke zajednice grada Slunja, Jasmina Mrkonja, danas je prezentirala projekt Grada Slunja na službenoj ceremoniji Najboljih turističkih Sela 2023., na 25. zasjedanju Generalne skupštine UNWTO-a u Samarkandu.

Da bismo došli do ove prestižne titule, Savjetodavni odbor za Najbolja turistička sela pri UNWTO-u ocjenjivao je naš rad kroz 9 cjelovitih područja, a to su: kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih dobara, gospodarska održivost, upravljanje, okolišna održivost, društvena održivost, infrastruktura i povezanost, turistički potencijal i razvoj te zdravlje i sigurnost! Unatoč tome što Slunj ima status grada, važno je napomenuti da su se na natječaj mogli prijaviti svi gradovi s manje od 15.000 stanovnika. Natječaj Svjetske turističke organizacije (UNWTO), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda, vodeće međunarodne organizacije s ključnom ulogom u promicanju razvoja odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, prepoznali smo kao izuzetno značajan za naš grad jer pruža globalnu vidljivost i priliku za daljnji razvoj.

Podsjetimo se, 2018. godine grad Slunj proglašen je drugim najgostoljubivijim gradom prema Booking.com, jednoj od najvećih digitalnih platformi za putovanja. Pet godina nakon, grad Slunj dobiva prestižnu titulu jednog od Najboljih turističkih sela prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO). Dva svjetska priznanja u rukama malog kontinentalnog gradića u srcu Hrvatske, možemo biti ponosni!