Povezite se

Politika

Slučaj Klancir: Božinović najavio promjene pravilnika i zakona ako se pokažu nedorečenima

Objavljeno

-

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  u četvrtak je u Bruxellesu komentirao slučaj u kojem su dvojica policajaca legitimirala na radnom mjestu novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir te istaknuo kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi, najavivši i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni.

 “Ako su policijski službenici postupali zakonito, ako su u postupanju bili pristojni kako to nalaže profesionalni kod, a ako unatoč tome postoji problem, onda je na vrhu sustava da taj problem riješi. Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika koji je ministar unutarnjih poslova donio 2010., tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati”, izjavio je Hini ministar Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

 Izvijestio je da je za sutra, kada se vrati u Zagreb, sazvao vrh Ravnateljstva policije na sastanak kako bi se detaljno razmotrili postojeće propise iz ovog područja, te vidjelo što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako ni policijski službenici zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.

Ako promjene zahtijevaju promjenu zakona ovlašteni smo pokrenuti proceduru prema Vladi i Saboru 

 “Ako to zahtjeva i promjenu određenih zakona, onda smo ovlašteni pokrenuti zakonsku proceduru prema Vladi odnosno Hrvatskom saboru”, dodao je Božinović.

 Inače, u utorak su dvojica policajaca došla u redakciju portala te legitimirali Klancir prema zahtjevu odvjetnika radi pokretanja tužbe protiv nje. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potvrdio je u srijedu da je on preko odvjetnika podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe protiv te novinarke zbog klevete. Hrvatsko novinarsko društvo taj je slučaj najoštrije osudilo kao “političko-policijski pritisak” na novinarku.

 Sindikat policijskih službenika u pismu ministru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, zbog korištenja policije u političke svrhe.

Kao ministru na meni je da učinim sve da se građani ne osjećaju zastrašenima ili pod pritiskom policije

 “Meni nije prvi puta da se, ovako iz prakse, susrećem s propisima koji se mogu različito tumačiti. S druge strane, na meni je kao ministru da učinim sve da se građani u slučajevima redovitog policijskog postupanja, kao što je to u ovom slučaju, ne osjećaju zastrašenima ili pod pritiskom”, poručio je Božinović.

 Napomenuo je da je Ravnateljstvo policije, nadležno za policijsko postupanje, utvrdilo je da su policajci u ovom slučaju postupali u skladu sa zakonom. “Međutim, čim određeno postupanje, koliko god bilo zakonito, može izazvati ovakve prijepore, moramo se upitati otkuda dolaze ti prijepori i što možemo učiniti da bi ih ubuduće izbjegli”, istaknuo je i doda kako se zakoni i propisi mijenjaju svaki put kada se za tim pokaže potreba.

 “Nešto slično mi se dogodilo s recidivistima u prometnim prekršajima, pa mijenjamo zakon i pooštravamo kazne. To mi se dogodilo sa zaštitnim mjerama u slučajevima nasilja u obitelji, pa mijenjamo pravilnik i više se fokusiramo na počinitelja, a ne kao dosad na žrtvu. Slično je i s huliganima na sportskim natjecanjima koji će se strože kažnjavati”, naglasio je ministar.

 Ustvrdio je da u ovom slučaju nema “nikakve skrivene agende”. “Bitno je da u ovom slučaju nema nikakve skrivene agende, da policija ne postupa po bilo kakvom nalogu koji bi izlazio iz uobičajene, zakonske procedure. Informacije koje sam dobio od Ravnateljstva sugeriraju upravo to, dakle, zakonito postupanje, ali ponavljam, naš je posao i taj da zakone ili pravilnike učinimo boljima, u interesu svih. I to ćemo učiniti”, zaključio je.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije