Slovenski vlasnici traže slobodan pristup plovilima i nekretninama u Hrvatskoj

Slovenski vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj okupljeni u inicijativi “Vlasnici nekretnina u Hrvatskoj – otvorite nam granice” od slovenskih i hrvatskih vlasti traže da im i za vrijeme pandemije covida-19 dozvole slobodan dolazak u svoje nekretnine i plovila.

Napominjući da su tu civilnu inicijativu pokrenuli zbog trenutne situaciju s pandemijom te problema s prelaskom granica, dodaju da su sredinom ožujka pokrenuli i istoimenu grupu na Facebooku “”Lastniki nepremičnin na Hrvaškem – odprite nam meje/Vlasnici nekretnina u Hrvatskoj – otvorite nam granice” kao i online peticiju kojom traže slobodan dolazak i raspolaganje svojim nekretninama u Hrvatskoj.

Trenutno je u toj javnoj Facebook grupi, kako tamo piše, dvije tisuća članova, a u dopisu medijima iz te inicijative u ime koje su u potpisu Sonja Lap Car i Jure Maček, ističu da je prošla godina dana otkako su im slovenske i hrvatske vlasti na razne načine ograničile pristup nekretninama i plovilima u Hrvatskoj, osim u razdoblju od 15. svibnja do 24. kolovoza 2020.

“Neprihvatljivo je da se vlasnicima uskrati pristup vlastitoj imovini u susjednoj zemlji, također članici EU-a. Vlasnici prema zakonu nisu ista kategorija kao i turisti, a poanta je u tome što nam vlasništvo nameće mnoge dužnosti, ali s druge strane postoje i prava. Ili ovako – moramo održavati nekretnine i plovila, također platiti porez, doprinose i naknade, ali im ne možemo slobodno pristupiti”, iznose svoje probleme iz inicijative.

Uslijed toga imovina duže razdoblje nije korištena, što, kako naglašavaju, ima posljedica koje se odražavaju u materijalnoj šteti, zabrinutosti zbog mogućih provala ili useljavanja i pitaju se tko će im nadoknaditi nastale troškove.

“Uvjereni smo da je ograničavanjem pristupa nekretninama ukinuto pravo do privatnog vlasništva (zapisano u slovenskom i hrvatskom Ustavu), a to je ugrađeno i u pravnu stečevinu EU (Dokument EU o temeljnim pravima). Kupnja nekretnina u državama članicama EU-a gotovo je potpuno slobodna, a i EU se temelji na slobodnom kretanju ljudi, kapitala i usluga”, navode iz inicijative.

Uz to, naglašavaju i da mjere zatvaranja ili uvjetovanja prelaska slovensko-hrvatske granice za vlasnike nekretnina i plovila u sklopu borbe protiv pandemije nisu stručno podržane, čemu dodaju da NIJZ u Sloveniji nema informacija o tome za koliko je unosa virusa odgovorno vlasništvo nekretnina i plovila u Hrvatskoj, za vrijeme kad su smjeli posjećivati imovinu unutar 48 sati.

Postoji jedino ukupna evidencija uvoza virusa iz Hrvatske u Sloveniju, a slovenske vlasti i struka nemaju dokaza da su vlasnici nekretnina i plovila dali poseban doprinos širenju epidemije, tvrde.

Zaključno poručuju da “odbijaju uvjetovan prelazak granice uz različite dokaze (PCR ili HAT testovima, covid-putovnice ili karantenom)” tvrdeći da je za njih “jedini prihvatljiv dokaz za prelazak granice dokument o vlasništvu” i da su uvjereni da korištenjem naše nekretnine ili plovila ne štete epidemiološkoj slici u Sloveniji i Hrvatskoj.

Prema podacima koje su prošlog proljeća iznosili hrvatski i slovenski ministri zaduženi za turizam tijekom razgovora oko granica i mjerama prelaska, u Hrvatskoj je oko 110 tisuća nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana, dok podatke o vlasništvu plovila nisu iznosili.