Slovenski čelnici Junckerove ocjenu o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije tumače na svoj način

Izvor: Twitter

Slovenski premijer Miro Cerar i predsjednik Borut Pahor reagirali su u srijedu na izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Europskom parlamentu da je granični spor između Slovenije i Hrvatske i bilateralni i europski problem te da je odgovornost dviju strana riješiti ga rekavši da Slovenija ustraje na provedbi arbitražne presude pri čemu očekuju jači angažman Europske komisije.

U vezi Junckerove izjave kako su Hrvatska i Slovenija odgovorne za taj spor koji je bilateralno, ali i europsko pitanje, i problem kojega trebaju riješiti, Cerar je novinarima u Ljubljani kazao da u tome ne vidi promjenu stajališta Bruxellesa prema arbitraži.
“Bilo kakav nastup predsjednika Komisije ne mijenja činjenicu da je Europska komisija kao cjelina prihvatila vrlo jasno stajalište da podržava provedbu arbitražne odluke, što je više puta ponovila”, kazao je Cerar, dodavši da nije točno da Slovenija ne prihvaća pomoć koju u tom procesu nudi  Bruxelles, te da očekuje pomoć Komisije pri provedbi presude, no da Hrvatska to odbija.
“Nakon što je slovenska vlada pripremila sve za provedbu presude zaključili smo da hrvatska strana na to nije spremna i da ne želi provesti presudu, a Komisiji smo vrlo jasno rekli da želimo njenu pomoć pri dogovoru o provedbi”, kazao je Cerar.
Dodao je da je Junckeru i potpredsjedniku Komisije Fransu Timmermansu u više prilika kazao da Slovenija “u sadašnjoj fazi” želi pomoć Komisije, ali da njen prvi korak mora biti da pojasni Hrvatskoj kako je presudu potrebno poštovati i realizirati.
“Visoki predstavnici Komisije trebaju pojasniti Hrvatskoj da moramo naći pravi dijalog o provedbi i kako do toga doći”, izjavio je slovenski premijer.
Političke izjave, ma kakve bile, ne mogu promijeniti činjenicu da je jedini put za EU i dvije njezine članice da se arbitražna presuda ispoštuje, naglasio je Cerar, dodavši da bi različito tumačenje predstavljalo “politizaciju” problema koji se zapravo tiče međunarodnog prava i prava EU-a, što bi moglo djelovati i na pristupne procese kandidatkinja.
“A znamo da je Hrvatska u Europsku uniju ušla s uvjetom  da će poštovati arbitražnu presudu”, kazao je slovenski premijer.
Slično stajalište iznio je u srijedu u razgovoru s predsjednikom ureda Europske komisije u Ljubljani Zoranom Stančičem predsjednik Slovenije Borut Pahor.
Kako je priopćeno nakon razgovora, Pahor je Stančiča zamolio da Junckeru prenese očekivanje Slovenije da Evropska komisija potvrdi da još uvijek smatra da je granica Slovenije i Hrvatske definirana presudom arbitara iz prošle godine.

“Jučerašnji poziv predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera objema državama da budu odgovorne za taj  problem i da ga riješe Slovenija shvaća kao poziv da se riješi pitanje provedbe, a ne kao pitanje da se granica tek odredi”, naveli su u Pahorovu uredu, prenose slovenski mediji.
U vezi s navodima Junckera i prema novoj strategiji širenja EU-a države u regiji trebale bi međusobno riješiti granične sporove prije nego uđu u integraciju, kako time ne bi opterećivale cijelu obitelj, a Pahor je u izjavi nakon sastanka kazao da je to i slovensko stajalište bilo od samoga početka.

“Takvo je stajalište Slovenija imala i kad se radilo o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Zato su tada Slovenija i Hrvatska, u suradnji s EU-om, arbitražnim sporazumom dogovorile način kako odrediti njihovu granicu na kopnu i moru”, upozorio je Pahor koji je u vrijeme pregovora Hrvatske o ulasku u EU bio predsjednik slovenske vlade i supotpisao arbitražni sporazum iz kojega je Hrvatska kasnije istupila jer je Slovenija kompromitirala arbitražni proces. (Hina)