Slovenska policija razoružala pripadnike Štajerske straže

Slovenska policija u subotu je u blizini Krškoga razoružala više osoba, pripadnika tzv. Štajerske straže kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška koji su zadnjih tjedana u dane vikenda patrolirali dijelovima granice s Hrvatskom, tražeći ilegalne migrante.

Kako je izvijestila televizijska postaja POP-TV, to se dogodilo u jutarnjim satima, kad su članovi te udruge imali okupljanje u lovačkom domu Planina kod sela Pobočje.

Vijest je za medije  potvrdio i Anton Štubljar iz policijske uprave Novo Mesto, zadužene za taj sektor granice.

“Policija je primijetila naoružanu skupinu osoba odjevenih u maskirne odore. Za 41 osobu izvršena je provjera identiteta, a kod sedmorice je oduzeto oružje, odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje već replike, pa su upućene na analizu”, kazao je Štubljar, šef odjela za granicu i strance.

Ukoliko se potvrdi da je riječ o pravom oružju i da se radi o prekršaju policija kaže kako namjerava podnijeti optužni prijedlog protiv spomenutih osoba.

Nezakonite aktivnosti Štajerske straže slovenska vlada želi obuzdati promjenom nekih zakona, kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsjećaju na vojne ili policijske, a isto tako i nošenje oružja u blizini granice jer su to ovlasti koje pripadaju samo policiji i vojsci.

Nedavno je o kontroverznim “seoskim stražama” za koje neki smatraju da su paravojne udruge održan sastanak vladina Vijeća za nacionalnu sigurnost, a vlada je najavila i zakonske promjene kako bi se djelovanje i aktivnosti tih formacija obuzdalo i dovelo u zakonske okvire.