Slovenska oporba: Hrvatska je pobjednica arbitraže

HRT

Slovenski premijer Miro Cerar izrazio je zadovoljstvo jedinstvom koje je pokazao njegov dvosatni sastanak o arbitraži s Hrvatskom na koji su se odazvali predsjednici parlamentarnih stranaka, uz prisutnost predsjednika države Boruta Pahora.

Pokazalo se čvrsto jedinstvo za našu suradnju pri implementaciji arbitražne presude, u dijalogu s Hrvatskom, uz obavještavanje Europske komisije, kazao je Cerar, dodavši kako je rasprava bila konstruktivna i zanimljiva.

Iako su stranački čelnici obećali da će podržavati jedinstvo i neće govoriti protiv arbitražne presude, različito gledanje na presudu najveće slovenske oporbene stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo se na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Na njoj su zastupnici vladajućih stranaka čestitali ministru vanjskih poslova na “velikom uspjehu” koji je Slovenija postigla u arbitraži i na stajalištu koje je o tome zauzela Europska komisija.

Erjavec je rekao da sa zahvalnošću prima pohvale, ali da je za uspješan rezultat arbitraže zaslužna i njegova ekipa koju je okupio u posebnoj koordinaciji za arbitražu, ali i strani savjetnici koje je Slovenija angažirala u sporu s Hrvatskom, pri čemu je najveću ulogu odigrao francuski pravnik Alain Pellet kojeg je nazvao jednim od vodećih stručnjaka za pravo mora.

Na Erjavčev istup ironično su reagirali parlamentarni zastupnici Janeza Janše, rekavši ministru da nema razloga za veselje jer je u arbitraži pobjednica na kraju postala Hrvatska, dok je za Sloveniju arbitražni ishod razočaravajući. Arbitražnom smo presudom izgubili slobodan izlaz na otvoreno more koji smo oduvijek imali, a ostali smo i bez četvrtine Piranskog zaljeva. Arbitražni rezultat nije razlog za veselje nego fatalna katastrofa, kazao je Janšin zastupnik Branko Grims.

Po njegovim riječima, arbitri nisu ispunili zadaću koja im je bila povjerena arbitražnim ugovorom i izjavom slovenskog parlamenta o cjelovitosti Piranskog zaljeva. Zato bi, naglasio je Grims, s Hrvatskom bilo bolje ponovno pregovarati o granici tijekom njenog ulaska u Schengen i Europsku monetarnu uniju, no Cerarova je vlada sada stalnim ponavljenjem da će arbitražni ishod poštovati bez obzira na njegov ishod zapravo unaprijed pokvarila pregovaračke pozicije Ljubljane, kazao je Grims.

Erjavec mu je ironično odgovorio da se očito u međunarodno pravo razumije bolje od istaknutog međunarodnog pravnog stručnjaka Pelleta koji je vladu savjetovao, javlja HRT.

Erjavec je kazao da je Pelletovo tumačenje presude potpuno suprotno Grimsovu, odnosno da je Slovenija dobila posebna prava u prostoru koridora nazvanog “junction area”, gdje će moći slobodno ploviti i postavljati kabele iako taj kontakt Slovenije s otvorenim morem formalno ostaje pod hrvatskom jurisdikcijom. Pellet nam je rekao da će taj prostor biti hrvatski samo de jure, dok će de facto biti pod slovenskim suverenitetom, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Anže Logar smatra da Cerarova vlada uljepšava ishod arbitraže, prikazujući ga kao svoj veliki uspjeh, dok je zapravo rezultat koji je Slovenija željela izostao.
To je Cerar priznao na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku već u četvrtak, kad je presuda objavljena, i kad nije bilo nikakvog zadovoljstva nego je prevladavala mučna atmosfera onim što su arbitri objavili, ustvrdio je Logar.