Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom: “Schengen je propao kao ideja”

Slovenska vlada će danas će odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, potvrđeno je u srijedu navečer za N1 Slovenija, o čemu je ministar već obavijestio hrvatske i mađarske kolege.

Ministarstvo unutarnjih poslova o tome priprema obavijest i za Europsku komisiju, u skladu s pravilima Schengena.

“Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama EU-a”, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za N1.

Istaknuo je kako će nastojati što manje zakomplicirati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu.

Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne smatra da nema straha za Slovence, koji vikendom rado odlaze u Hrvatsku.

“Schengen je propao kao ideja”

Kada Slovenija uvede unutarnje kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, a Italija na talijansko-slovenskoj granici, barem na neko vrijeme bit će onemogućen slobodan prelazak granice sa sve četiri susjedne države Slovenije, piše N1 Slovenija.

„Schengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja europskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Schengen je propao kao ideja. Možda neke granične prijelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema”, rekao je Boštjan Perne za N1.

MUP RH: Pratimo razvoj situacije

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH jučer nisu željeli komentirati najavljeno postavljanje policije na granice Italije i Hrvatske. “Pratimo razvoj situacije i ovisno o potrebama prilagođavamo policijski sustav”, poručuju kratko iz MUP-a.

Italija uvodi kontrolu na granici sa Slovenijom

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produljiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

Ponovne privremene kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti Bruxelles.