Slovenija priprema primjenu arbitraže, Erjavec bi postavljao bove u Savudrijskoj vali

Slovenska vlada se upoznala s prikazom granice s Hrvatskom temeljem presude arbitražnog suda, ali je neće provesti dok o tome ne obavijesti parlament i dok ne istekne rok za primjenu. Izjavio je to ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodajući da je on predlagao da se u Savudrijskoj vali postave bove prema arbitraži iako je Hrvatska ne priznaje.

Kako je Erjavec nakon sjednice vlade rekao za televizijsku postaju A-kanal, zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.

Osim sa zakonskim pripremama za provedbu, vlada premijera Cerara informirala se i o prijevodu arbitražne presude koja će biti podijeljena članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji u srijedu nastavljaju prekinutu sjednicu o primjeni arbitraže i odnosima s Hrvatskom, najavio je Erjavec.

Imamo teškoća jer Hrvati u arbitraži ne žele sudjelovati, kazao je Erjavec, dodavši da Hrvati ne poštuju dogovore nego da imaju otvorena granična pitanja osim sa Slovenijom još i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Erjavec je rekao da u vladi postoje dvije linije u odnosima s Hrvatskom, te da je prevladala premijerova koja se zalaže za umjereniji pristup iako inzistira na provedbi arbitraže.

Ja sam za čvršći stav, kazao je Erjavec, te dodao da se je najprije zauzimao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, kako bi se znalo do kamo seže suverenitet Slovenije, jer su u dijelu arbitražne presude granične linije i koordinate po presudi arbitraže jasne.

No, to nije prihvaćeno, kazao je slovenski ministar, te pojasnio da će se u provedbu presude ići istovremenu na moru i kopnu. On je dodao da se je njegova izjava kako Hrvatsku treba blokirati u OECD-u pokazala uspješnom jer je i u Zagrebu odmah nakon toga došlo do razmatranja pitanja arbitraže.