Slovenija planira postupno otvaranje škola od 15. svibnja

FaH

Nastava preko televizije i putem interneta koja je u Sloveniji uvedena zbog covida-19 nastavit će se iduća dva tjedna unatoč smirivanju epidemije, a postupno otvaranje vrtića vrtića i škola planira se od 15. svibnja, izjavila je u subotu ministrica za znanost, obrazovanje i sport Simona Kustec.

U školske klupe vratit će se učenici prva tri razreda osnovnih škola, završni razredi srednih škola, učenici s posebnim potrebama i oni koji moraju popravljati ocjene. Međutim, s obrazovanjem “na daljinu” treba računati i na  početku iduće školske godine, rekla je ministrica.

Otvorit će se i vrtići, posebice zbog čuvanja djece čiji se roditelji vraćaju na posao.

Ponovo će se otvoriti i glazbene škole, a mogućnost da završe obrazovanje dobit će polaznici pučkih učilišta, dok se traži rješenje za đake trogodišnjih strukovnih škola.

“Škola na daljinu funkcionirala je relativno dobro u praksi, pa mislimo da školsku godinu možemo uspješno dovesti do kraja”, ocijenila je ministrica Kustec.

U skladu s epidemiološkim preporukama, u razredima će morati biti manji broj učenika, jedan će razred vjerojatno biti podijeljen na dva, trebat će osigurati dovoljno dezinfekcijskih sredstava i redovno zračenje prostora, a obvezno korištenje zaštitnih maski propisano je samo za učenike starije od 12 godina.

U minstarstvu obrazovanja navode da se pripreme za maturu i završne ispite za trogodišnje strukovne škole nasavljaju i da će se svakako održati prema planiranim rokovima.