Slovenija: Pahoru najviše glasova, drugi izborni krug 12. studenoga

Foto: Hina

Najviše glasova na predsjedničkim izborima koji su u nedjelju održani u Sloveniji dobili su sadašnji predsjednik Borut Pahor i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, ali će za konačnu odluku biti potreban drugi krug izbora 12. studenoga.

Iako je smatran favoritom koji bi mogao pobijediti već u prvom krugu s obzirom na popularnost i rani početak neslužbene kampanje, Pahor je – prema neslužbenim podacima nakon 99 posto prebrojenih glasova – dobio 47,10 posto, nedovoljno da pobijedi već u prvom krugu izbora. U izjavi nakon objave neslužbeni rezultata, Pahor je večeras postignuti rezultat ocijenio poticajnim, s obzirom na političku polarizaciju i velik broj glasača koji nisu izašli na izbore.

Zadovoljstvo rezultatom izrazio je i Marjan Šarec koji je dobio 24,95 posto glasova.
Predsjednik stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec koji je od početka podržavao kandidaturu Pahora, kazao je da će ga podržavati i dalje i da očekuje da će Pahor kao favorit na kraju i pobijediti.

Treće mjesto nas nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji dobila je Romana Tomc, slovenska eurozastupnica koja je dobila potporu 13,73 posto birača, a kandidirala ju je Slovenska demokratska stranka (SDS).

Predsjednik te stranke Janez Janša kazao je za TV Slovenija da njen rezultat smatra uspjehom s obzirom na veliku medijsku premoć koju su dobivala prva dva kandidata.
Upitan hoće li njegova stranka u drugom krugu potporu dati Pahoru ili Šarecu, Janša je kazao da je u demokraciji teško reći biračima da ne izađu na izbore, ali da između Pahora i Šareca i njihovih stajališta zapravo i ne vidi neku razliku.

Na nedjeljne je izbore prema podacima državnog izbornog povjerenstva izašlo 43,47 posto birača.
Službeni rezultati izbora bit će objavljeni krajem mjeseca, nakon što se izbornom materijalu priključe glasovi pristigli poštom iz inozemstva, no oni više ne mogu promijeniti izborni rezultat.

Hina