Slovenija: Pahor povećava prednost pred izazivačima na predsjedničkim izborima

Foto: Hina
Aktualni slovenski predsjednik Borut Pahor povećao je nakon prvih televizijskih sučeljavanja prošlog tjedna svoju prednost u odnosu na konkurente, u kampanji pred predsjedničke izbore 22. listopada, pa bi svoj drugi petogodišnji mandat možda mogao osvojiti već u prvom krugu, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Prema anketi Slovenske televizije, za Pahora bi moglo glasovati 51,1 posto birača koji su već odlučili kome će dati svoj glas, dok bi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, vodeći Pahorov protukandidat, dobio 28 posto.

U eventualnom drugom krugu, ako bi do njega došlo, Pahor bi dobio 64,4, a Šarec 31,5 posto, pokazalo je ispitivanje što ga je objavio slovenski javni RTV servis.

Prema anketi ljubljanskog lista “Dnevnik”, rađenoj metodom “tracking poll” koja vodi računa o dnevnim trendovima potpore, aktualni predsjednik države Borut Pahor trenutno dobiva 40,4 posto potpore glasača, s trendom porasta, na drugom je mjestu Marjan Šarec s 14,9 posto, dok je treća Romana Tomc s 5,5 posto.

Pahor i Šarec su nezavisni kandidati, s time da je Pahorovu kandidaturu podržala i stranka Socijalnih demokrata (SD), kojoj je on nekad bio na čelu, dok Šareca podržava Lista Marjana Šareca (LMS), regionalna stranka s kojom je pobijedio na izborima za gradonačelnika Kamnika.

Eurozastupnica Romana Tomc, predsjednička kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, dobila bi prema anketi “Dnevnika” 5,5 posto, a kandidatkinja demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak 3,6 posto glasova slovenskih birača na izborima 22. listopada.