Slovenija: Ilegalne migracije u porastu, jedna od ruta vodi preko Kupe

Trend rasta ilegalnih prijelaza migranata preko slovenske granice u prvom kvartalu ove godine nešto je prisutniji nego lani, iako ne i dramatičan kao u vrijeme akutne izbjegličke krize 2015/2016., ali se mijenja struktura migranata i sve je više onih koji se odlučuju azil zatražiti već u Sloveniji nakon što ih policija otkrije, pokazuje statistika slovenske policije objavljena u četvrtak.

Prema tekućim podacima koji još nisu konačni, u prva tri mjeseca ove godine policija je na području cijele Slovenije razmatrala 612 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je dvostruko više nego lani, a najviše zabilježenih ilegalnih prijelaza na granici s Hrvatskom bilježi se na području policijskih uprava Novo Mesto i Kopar.
Početkom ove godine najviše migranata je iz Alžira, Pakistana i Maroka, dok je lani daleko najviše među njima bilo  državljana Afganistana, a zatim državljana Turske, Kosova i Pakistana, što govori da se struktura migrranata prema državi podrijetla bitno mijenja, upozorava slovenska policija.
Promjena je i u tome da je lani najviše migranata u Sloveniju ulazilo u području djelovanja policijske uprave Koper, a sada i na području policijske uprave Novo Mesto, u općinama Črnomelj i Metlika, a radi se o migrantim koji ilegalno ulaze preko rijeke Kupe.
Policija je u vezi s potonjim upozorila lokalno stanovništvo da nisu potrebne dodatne mjere i da je panika koja se ponekad osjeća u lokalnim sredinama na tom područpju nepotrebna, ali da se stanovništvo poziva na oprez i suradnju s policijom.
Prema podacima slovenske policije, ove je godine u suradnji s hrvatskim organima u Hrvatsku vraćeno 105 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju, dok je lani taj broj u istom razdoblju bio nešto veći – tada su bila vraćena 132 ilegalna migranta.
Velika većina ilegalnih migracija preko Hrvatske odvija se ove godine preko rijeke Kupe. Većina onih koji budu otkriveni odmah zatraži međunarodnu zaštitu odnosno azil u samoj Sloveniji, što znači da se ne mogu odmah vratiti u zemlju podrijetla ili zemlju iz koje su ušli u Sloveniju, nego je potrebno razmatrati njihove zahtjeve u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti, navodi slovenska policija. (Hina)