Slovenija: Hrvatska izlaskom iz arbitraže stvorila probleme Sloveniji i Europskoj uniji

Hrvatska nije imala pravo izaći iz arbitražnog postupka o granici, čime je napravila probleme Sloveniji, ali i Europskoj uniji i njezinoj ulozi na Balkanu, kazao je u razgovoru za mariborski list “Večer” od subote državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Iztok Mirošič, govoreći o razlozima zašto se Ljubljana odlučila na “pravne korake”, odnosno vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske.

“Žao mi je što Hrvatska nije ispunila svoje obveze koje su bile dogovorene kako bi mogla ući u EU. Nije imala pravo izaći iz arbitražnog sporazuma i arbitražnog postupka. Time je uzrokovala mnogo problema ne samo Sloveniji nego i Europskoj uniji i njezinoj ulozi na Balkanu, kazao je Mirošič, dodavši da se zato Slovenija obratila Europskoj komisiji, iznijevši elemente planirane “vjerojatne” tužbe protiv Hrvatske ako ona u međuvremenu ne prihvati implementaciju arbitražne presude.

Ako do podnošenja tužbe na sud EU-a u Luksemburgu dođe, do presude će trebati oko godina i pol dana, a Sloveniju će na sudu zastupati odlični strani stručnjaci za međunarodno pravo, najavio je Mirošič.
Kako je pojasnio, u Europskoj komisiji je, kad je riječ o odnosu prema stajalištima Slovenije o arbitražnoj presudi i njezinoj implementaciji vidljiva razlika između vodstva Komisije i njezine pravne službe.

“Kolegij povjerenika i pravna služba Komisije jasno su rekli da presude međunarodnih sudova treba implementirati. Primjećujem razlike između tih stajališta i linije koju zastupaju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nekadašnji šef njegova kabineta Martin Selmayr”, kazao je Mirošič.

Slovenski mediji i neki političari izjave Junckera da je neriješeni arbitražno-granični prijepor dviju članica bilateralni ali i europski problem koji druge ne zanima mnogo iako ga treba što prije riješiti tumače kao “sklone” Hrvatskoj i protivne slovenskom stavu da je arbitražnim rješenjem koje nema alternative spor definitivno riješen.