Povezite se

EU

Slovenija će postaviti novu žicu uz Kupu

Objavljeno

-

Slovenija će idućih tjedana postaviti nekoliko kilometara nove žičane ograde uz rijeku Kupu, na kritičnom dijelu granice prema Hrvatskoj gdje je zadnjih mjeseci uočen povećani dolazak ilegalnih migranata, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV.

Slovenija je od 2015. na granici s Hrvatskom postavila 176 kilometarra žičanih prepreka, od čega 20-tak kilometara na rijeci Kupi.

Ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je najavilo “oštrije mjere” od jeseni, jer se broj ilegalnih migranata znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, oko tisuću mjesečno.

Pala je odluka…Idućih tjedana uz Kupu u pokrajini Bela krajina na području sela Preloke i Učakovci postavit će se nove žičane prepreke, objavila je televizija u prilogu o ilegalnim migracijama.

Stanovnici tog područja koje se promovira kao zelena i sigurna destinacija, poznata po kampovima, ugostiteljstvu i dobrim vinima, skeptični su.

“Uz Kupu je već postavljeno 20-tak kilometara ograde, ali oni koji se čvrsto odlučuju za ilegalni ulazak svejedno mogu ući na dijelovima gdje žice nema, ali i ući preko ili ispod žice koja nagrđuje krajolik”, rekao je jedan sugovornik.

Vlada je potvrdila da će “idućih tjedana” doći do postavljanja nove žice i obnove stare panelne ograde, ali u ministarstvu unutarnjih poslova odbijaju reći kad će se i gdje to točno dogoditi, prenosi televizija i dodaje da se radi o signalu da Slovenija neće dopuštati ilegalne migracije u Schengenski prostor.

Odlazeća vlada Mire Cerara je krajem 2015. počela postavljati prepreke zbog zaustavljanja velikog migrantskog vala u Europu. Od Mađarske, koja je također postavila prepreke na granici, tada je kupila 120 kilometara bodljikave žice.

EU

Brexit će se dogoditi 31. listopada, unatoč Johnsonovu nepotpisanom zahtjevu za produljenjem

Published

on

Dodao

Britanija će napustiti Europsku uniju 31. listopada unatoč nepotpisanom pismu što ga je britanski premijer Boris Johnson poslao Europskoj uniji u subotu tražeći odgodu Brexita, priopćila je u nedjelju britanska vlada. 

Zakon, koji su njegovi protivnici usvojili prošli mjesec, Johnsona je primorao da zatraži produljenje trenutačnog roka za Brexit s 31. listopada na 31. siječnja, pošto su zastupnici ranije u subotu spriječili njegov pokušaj usvajanja sporazuma o odlasku iz Europske unije.

Pitanje Brexita posljednjih je dana usredotočeno na dvije mogućnosti: uređeni izlazak 31. listopada, u skladu sa sporazumom koji je Johnson sklopio u četvrtak i odgodu izlaska, pošto je u subotu bio prisiljen zatražiti produljenje. 

Boris Johnson je u subotu poslao nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je poslao još jednu poruku u kojoj stoji da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

“Izlazimo do 31. listopada. Imamo I sredstva i mogućnosti za to,” rekao je za Sky News Michael Gove, ministar nadležan za pripreme u slučaju izlaska bez dogovora.

“To je pismo poslano jer je parlament tražio da se pošalje…, no parlament ne može izmijeniti mišljenje premijera, parlament ne može promijeniti vladinu politiku, kao ni njezinu odlučnost” da provede ono što je naumila, kazao je Gove. 

Johnson je ukupno poslao tri pisma: jedno Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Bennov zakon, prisilio da ga napiše, zatim popratnu zabilješku britanskog veleposlanika pri EU, i treće pismo u kojem kaže da on nije za produljenje roka.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Europskim čelnicima je dosta Brexita, no odobrit će novu odgodu

Published

on

Dodao

BRITAIN EU BREXIT MEANINGFUL VOTE

Europskim čelnicima toliko je dosadio Brexit da kad su ovaj tjedan postigli dogovor s britanskim premijerom Borisom Johnsonom nisu htjeli ni razmišljati o potrebi nove odgode, no čini se kako će se ona ipak dogoditi. 

Ako Johnson bude poslao pismo sa zahtjevom za odgodom izlaska, što se čini izglednim nakon što u subotu nije odobren njegov dogovor s Bruxellesom, malo je izgledno da će drugih 27 članica EU-a to odbiti. 

Britanski premijer je u subotu navečer razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. 

“Premijer je potvrdio da će danas Tusku biti poslano pismo”, otkrio je jedan europski dužnosnik. 

“Tusk će na temelju toga počet razgovarati s europskim čelnicima o tome kako reagirati. To bi moglo trajati nekoliko dana”, dodao je dužnosnik i istaknuo kako u tome neće biti požureni. 

Jedan je diplomat EU-a osnažio tu poruku: Nećemo se dati požurivati nikakvim zahtjevima”.

EU se nada kako bi dogovor mogao biti prihvaćen na vrijeme u podijeljenom britanskom parlamentu kako bi omogućio da Britanija izađe sa sporazumom 31. listopada. 

EU će ipak morati priskočiti ukoliko bude počelo izgledati da do toga neće doći ako želi da izbjegne Brexit bez dogovora na kraju mjeseca.

“Ne vidim kako bi odbile”, ističe Anand Menon, stručnjak za Brexit i direktor organizacije UK in a Changing Europe (UK u  EU-u koji se mijenja) koja analizira odnose između Londona i Bruxellesa. 

Menon naglašava kako europske države žele izbjeći razvod bez dogovora i kako ne žele biti krive ako se taj scenarij i ostvari. 

Ako se 27 država budu dogovorile o novom roku izlaska, vjerojatno će to učiniti na izvanrednom sastanku na vrhu krajem listopada, vjerojatno idućeg vikenda, tvrdi analitičar. Veleposlanici država susrest će se u nedjelju ujutro u Bruxellesu. 

Britanski parlament u subotu je izglasao amandman kojim je odbio Johnsonov dogovor i primorao ga da zatraži odgodu izlaska. 

Britanski premijer tvrdi da to neće tražiti. Bruxelles je već dva puta pristao dogoditi Brexit, a prvi rok bio je 29. ožujka ove godine. 

Nakon druge odgode europski čelnici su poručili da će to biti zadnji, a najistaknutiji među njima je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je naglasio kako to spriječava EU-a da se bavi izazovima poput klimatske i migracijske krize. 

No, moguće je da će EU dopustiti “tehničku odgodu” dugu jedan mjesec umjesto one od tri koju je Johnson primoran tražiti. Takvom odgodom bi se Britancima i Europskom parlamentu dalo vremena da prihvate dogovor postignut u četvrtak. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Plenković ponovio kako žali zbog odluke Europskog vijeća o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Published

on

Dodao

Premijer Andrej Plenković je u razgovoru za kanal France 24 ponovio kako žali zbog odluke Europskog vijeća da se ne otvore pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, no kako će te države kad-tad ući u Europsku uniju. 

Europski čelnici u petak nisu uspjeli doći do potrebne jednoglasne odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, usprkos preporuci Europske komisije da se to učini. 

Plenković je u petak u razgovoru za televizijsku emisiju “Talking Europe” engleske inačice kanala France 24 ponovio razočaranje tom odlukom, istaknuvši kako su dvije zemlje to zaslužile zbog reformi koje su provele i zbog kriterija koje je Europska komisija postavila i koje su zadovoljile. 

Premijer posebice žali što je to bio slučaj kod Sjeverne Makedonije koja je “promijenila ime i ustav i dotakla pitanje nacionalnog identiteta”, a “15 mjeseci kasnije nema odluke o otvaranju pregovora”. 

“Moramo razlikovati početak tog procesa od njegovog kraja. To je veoma dug, težak i strukturiran proces”, poručio je Plenković. 

Mediji su u petak pisali kako se otvaranju pregovora usprotivila Francuska, a novinarka France 24 je ustvrdila kako je Pariz poručio kako u tome nije bio sam te ju je zanimalo koje države dijele njezino mišljenje.

“Nije na meni da to otkrivam”, odgovorio je Plenković, no istaknuo je da su njihovi argumenti bili “globalniji” te su bili vezani za opće funkcioniranje EU-a poput “proračunskih organičenja” ili “procesa donošenja odluka”. 

No poručio je kako su Sjeverna Makedonija i Albanija okružene EU-om te da će prije ili kasnije ući u taj savez, a da će neodlučnost Europe pružiti priliku drugim svjetskim silama da budu utjecajnije u tim zemljama. 

Brexit

Plenković je u emisiji govorio i o Brexitu, ponovivši kako Hrvatska od početka žali zbog rezultata referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, tim više jer je riječ o “stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearnoj sili i svjetskom poborniku slobodne trgovine” koja ima poseban odnos sa Sjedinjenim Država. 

O novom sporazumu koji su Bruxelles i London postigli u četvrtak kazao je da “razvodi nikad nisu savršeni”, no da je riječ o dobrom dogovoru te da postoji dovoljno zrelost i kontrolnih mehanizama u samom postupku koji vode računa o tome da nema velikih rizika kada se radi o transportu robe i dobara u EU ili u Sjevernu Irsku, priopćila je vlada.

Na pitanje može li se sporazum ratificirati do 31. listopada  Plenković je odgovorio da je svih 27 članica Europske unije do tog datuma spremno učiniti potrebne radnje na razini Vijeća i u Europskom parlamentu.
 
“Što će se dogoditi u Ujedinjenom Kraljevstvu nije na meni da spekuliram, sa strane EU učinili smo sve i imamo razloga biti optimistični”, zaključio je u petnaestak minuta dugačkom intervjuu. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije