Slovenci uvode red! Kazne iznajmljivačima na Booking i Airbnb

Pixabay

Slovenija je uvela visoke kazne za iznajmljivače soba preko sharing turističkih platformi kao što su Booking i Airbnb, pa takvima prijete kazne od dvije do čak 26.000 eura.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, državna financijska uprava ove se sezone posebno brižno posvetila traženju takvih iznajmljivača koje tretira kao da rade u polju sive ekonomije jer nisu stekli službeni status iznajmljivača soba.
 Ilegalno iznajmljivanje prostora u stanovima i vikendicama za mnoge je Slovence postalo lijep izvor dohotka, a većina se time bavi na crno, pa su potezi inspektora opravdani, a pojava se nastoji spriječiti čestim kontrolama i visokim kaznama, navodi Slovenska televizija.

Financijska uprava pri ministarstva financija navodi da je iznajmljivanje soba i viška stambenog prostora turistima moguće samo ako se na prihod uplate porezi i doprinosi i ako se od države prema postojećem zakonu o ugostiteljstvu za tu djelatnost dobije akreditacija. Vlasnici soba i stambenih objekata koji dobiju takvu dozvolu prema zakonu o ugostiteljstvu turiste ne smiju primati više od pet mjeseci u kalendarskoj godini,a mogu nuditi najviše 15 ležajeva.