Slovenci prijete “Bude li RH ignorirala arbitražnu odluku, realizirat ćemo je na “drugi način””

Foto: Twitter

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da će odluku arbitara o granici trebati realizirati “na drugi način” bude li Hrvatska i dalje ignorirala arbitražnu presudu i ne pristajala na njezinu implementaciju. Cerar je to izjavio nakon sjednice vlade koja je razmatrala pitanja iz arbitražnog procesa.

Cerar je to pitanje stavio na dnevni red vlade zbog kritika koalicijskih partnera da pokazuje premalo odlučnosti u odnosima s Hrvatskom, pa su ministar poljoprivrede Dejan Židan i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, šefovi dviju preostalih koalicijskih stranaka predlagali da odmah implementira arbitražnu presudu bez dogovaranja s Hrvatskom ili čak da otkaže svoj dogovoreni susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu u rujnu.

Odluka arbitara ključna je jer definira našu granicu s Hrvatskom, ali pri njezinoj implementaciji treba postupati odgovorno i u isto vrijeme odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda, kazao je Cerar na konferenciji za novinare. Moramo biti aktivni, a opet i ne previše žuriti i napraviti pogrešku koja bi nam naštetila, izjavio je dodavši da će vjerojatno otići u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom, ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti njezinu presudu.

Na sastanku s premijerom Plenkovićem u Ljubljani prije tjedan dana Cerar je kazao da će s Hrvatskom voditi dijalog o implementaciji presude, dok je Plenković ponovio stajalište zadnje tri hrvatske vlade kako je arbitraža stvar prošlosti jer je taj proces Slovenija kompromitirala, te da arbitražni pravorijek u Hrvatskoj neće imati pravnih učinaka. Sloveniji je predložio dijalog o nizu otvorenih pitanja, među njima i o graničnom, u novom okviru, uz želju da se sačuvaju do sada dobri ekonomski i politički odnosi.

Slovenski predsjednik Borut Pahor smatra da bi Vlada RH trebala dati “diskretan signal” da je spremna primijeniti arbitražni sporazum o granici, unatoč javnom stajalištu da ga ne priznaje i da on na Hrvatsku nema pravne učinke, a u tom bi slučaju, kako je dodao, mogli biti izbjegnuti neželjeni incidenti na granici.

Mislim da je Hrvatska shvatila da je fer da poštuje arbitražni sporazum koji je potpisala i presudu koju su arbitri donijeli, uz ocjenu da slovenski arbitar i dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nisu znatnije povrijedili arbitražni sporazum, kazao je slovenski predsjednik za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Hrvatska će prije ili poslije shvatiti da međunarodna zajednica želi da se taj granični spor jednom zauvijek riješi i da nema drugog rješenja osim poštovanja presude, odnosno međunarodnog prava, dodao je Pahor, koji je kao predsjednik slovenske vlade 2009. supotpisao arbitražni sporazum kao uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Pahor se suprotstavio mišljenju nekih slovenskih pravnika da je u primjeni presude potrebno djelovati vrlo oprezno, čak ako se presuda ne bude implementirala u roku od šest mjeseci, kako namjerava vlada premijera Mire Cerara, a osobito ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Slovenija je dužna u sljedećih šest mjeseci početi označavati kopnenu granicu i implementirati granicu na moru, kazao je Pahor. Dodao je kako je začuđen mišljenjem ustavnog suca Ernesta Petriča, svoga nekadašnjeg profesora na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, da je to proces koji bi mogao trajati desetak godina, ali da Ljubljana u međuvremenu mora izvoditi stalni diplomatski pritisak i upozoravati međunarodnu zajednicu na incidente koje Hrvatska radi na moru, kako je objasnio u razgovoru za Slovensku televiziju početkom ovog tjedna.

Incidente možemo izbjeći tako da nam Hrvatska pošalje službenu ili diskretnu poruku da je načelno, makar i dugoročno, spremna poštovati arbitražu. Jer bez suglasnosti Hrvatske implementacija presude bila bi jednostrani korak na koji bi Zagreb mogao reagirati protumjerama, kazao je slovenski predsjednik za POP-televiziju.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi Europska komisija (EK) trebala pritisnuti Hrvatsku da prihvati oduku granične arbitraže kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama. Hrvatski je slučaj sličan poljskom i sada je prava prilika za reakciju. Budemo li previše čekali, kritizirat će nas da je arbitraža odredila granicu na moru, a da smo mi s implementacijom previše čekali i nismo reagirali, rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

Erjavec je istaknuo da je već sastavio pismo EK-u u kojoj će je izvijestiti da Hrvatska krši suverenitet Slovenije i Schengenskog prostora u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu. Dodao je kako pravo da to pismo pošalje ima kao ministar vanjskih poslova, ali čeka posebno odobrenje premijera kako ne bi ispalo da o tome u koalicijskoj vladi postoje nesuglasice.

Hina