Slovenci će zaustavljati na punktovima kod granice ! Oglasili se Božinović i Jandroković

Youtube

Slovenska policija, odmah nakon graničnih prijelaza, postavlja punktove na kojima može zaustavljati vozila.

Portal 24ur navodi da se radi o sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina, ali i na granici prema Italiji – u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper. Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje.

Komentirao je ovu informaciju i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Nije riječ o suspenziji Schengena, rekao je.

Kontrole nad sumnjivim vozilima

“Slovenski kolege će na nekim punktovima vršiti kontrole nad pojedinim vozilima za koje procijene da su sumnjiva. S obzirom da je povećan broj ljudi koji ilegalno ulaze, ovo je nešto što smo mogli predvidjeti i morat ćemo zajednički traziti rješenja kako zaustaviti ilegalne migracije”, kaže Jandroković.

“Ovdje se radi očito i o pritisku lokalnog stanovništva, a ne o nepovjerenju prema Hrvatkoj”, dodao je.

Božinović: Pojačan nadzor

“Ova odluka ne znači uvođenje unutarnjih kontrola, ali jest pojačan nadzor i profilacija vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara – kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

To, konkretno znači da policija na cesti može zaustaviti vozilo koje odabere i pregledati koga ono prevozi, ali nije riječ o sistematskoj provjeri svih vozila i putnika.

“Nešto slično provodi Hrvatska kroz kompenzacijske mjere, koje su zamjena za granične prijelaze. U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je na taj način spriječila 22 000 ulazaka migranata u Sloveniju”, dodaje Božinović.

Kompenzacijske mjere su upravo to – nasumične provjere vozila na prometnicama. Usto, razlika između ovakvih, kompenzacijskih mjera, i uvođenja kontrola na granicama provodi se i drugom procedurom – država koja namjerava uvesti kontrole na granicama obavijesti susjednu državu o tome. Tako je, primjerice, Mađarska prije obavijestila Hrvatsku, prenosi Večernji list.