Sloković ‘rešeta’ pitanjima Kosor na suđenju Sanaderu

Izvor: N1

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Suđenje u slučaju afere Fimi media vodi sutkinja Irena Kvaternik, a svjedoči bivša premijerka Jadranka Kosor.

Kosor je govorila o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Kazala je da je predsjednik sazivao sastanke Predsjedništva stranke, te da su rasprave bile mirne. Kad je riječ o financiranju stranke, Kosor je na sudu kazala da je HDZ, obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 230 milijuna kuna.

Nije se mogla sjetiti okolnosti smjene Branke Pavošević, bivše šefice računovodstva HDZ-a, a nije se mogla sjetiti ni je li bila prisutna prilikom Barišićeve predaje novca.

Rekla je da je Mladen Barišić, nakon što je razriješen dužnosti rizničara u stranci, predao novac. Taj novac nam nije trebao jer smo imali prihode 47 milijuna kuna s donacijama, a rashodi su iznosili 37 miijuna kuna.

Barišić je o tom novcu koji je ostao kod njega rekao da su da su to stranci dali donatori”, svjedočila je Kosor, dodajući kako je donesena odluka da se taj novac, 2,3 milijuna kuna, na kraju preda DORH-u.

Kosor tvrdi da taj novac ona nije vidjela.

Je li bilo kakvog sastanka vas s Barišićem i Bačićem?’, pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

‘Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu’, odgovorila je Sanaderovoj odvjetnici Jadranka Kosor.

‘Gospododin Bačić i ja sjajno smo surađivali. Ponavljam, da sam tada imala saznanja kakva imam danas, predložila bih da se postupa nešto drugačije’, kazala je Kosor.

Nije vam bilo sumnjivo što novac nije u poslovnim knjigama?, pitala je potom Sloković.

‘Ne, bio je drugačiji zakon, zakoni su se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije’, odgovorila joj je Kosor.

‘Nije važno je li anonimna, vazno je da je u poslovnim knjigama’, kazala je na to Sloković.

Luka Bebić i Miomir Žužul, iako na popisu svjedoka, nisu se javili sudu. Žužulu nisu uspjeli dostaviti poziv, jer nema prezime na portafonu, a nitko od susjeda nije otvarao vrata, javlja naš reporter Antonio Zavada.

Jerko Rošin i Mario Zubović svoj su nedolazak na sud ispričali poslovnim obvezama.