Sloković: Postoje poruke koje će biti važan dokaz

Izvor: N1

Jadranka Sloković odbacila je tvrdnje o bijegu njezinog branjenika. U Zagrebu, u Kulmerovim dvorima bio je šest mjeseci, a da ga nitko nije kontaktirao ili ispitao, kazala je

Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj, ali kada – to se još ne zna. Ima sedam dana za žalbu koju je odmah najavio. Ostaje na slobodi dok čeka izručenje koje je danas odobrila sutkinja Westminsterskog suda u Londonu.

Odbacila je većinu argumenta Todorićeve obrane jer nije, tvrdi, pronašla dokaze da ga se politički progoni kao i da nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokor. Postrožene su mu mjere opreza: umjesto dvaput tjedno, mora se u nadležnu londonsku policijsku javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću.

Kada će Ivica Todorić u pratnji pravosudnih policajaca sletjeti u zagrebačku zračnu luku te što znači odluka britanskog suda o izručenju?

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković za HRT je rekla kako je njen klijent otišao u Englesku kako bi se pripremio za postupak koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj.

“Pokrenuo je određene postupke – od ustavne tužbe do svoje pritužbe na rad RH kod bruxelleske komisije. Pokrenuo je i jedan postupak u Americi. Kako i na koji način će to ići dalje tek ćemo vidjeti”, istaknula je dodavši da je Todorić trebao ovo vrijeme da se stabilizira i pripremi.

Sloković je istaknula kako nije poznavatelj engleskog prava ali, prema njenim saznanjima, u roku od sedam dana Todorićev će odvjetnički tim podnijeti zahtjev za ulaganje žalbe na ovu odluku i nakon deset dana imaju je pravo nadopuniti. Nakon toga će se odlučiti imaju li osnove za žalbu. Ako imaju, održat će se ročište na višem sudu na kojem će Todorić i njegov tim iznijeti svoje argumente. Postupak bi mogao trajati od 3 do 6 mjeseci.

“Ako sve bude odbijeno, vratit će se u Hrvatsku”, objasnila je Sloković.

“Prvo treba vidjeti hoće li Todorićeva žalba biti dozvoljena”, kazao je Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te objasnio kako će se postupak zatim odvijati.

Za Vesnu Škare Ožbolt, odluka o izručenju Ivice Todorića bila je očekivana. Dodala je kako je očito da se RH dobro pripremila za ovaj postupak. Smatra da je argument o političkom progonu bio bez osnove.

Davor Derenčinović je rekao kako kako je zadatak suda da vodi računa, prilikom donošenja ovakvih odluka, radi li se možda o političkom progonu.

“Ja imam dojam da se ovdje ne radi o političkom progonu. U pitanju je jednostavno način obrane Ivice Todorića. Govoriti o političkom progonu bez ikakvih argumenata nema smisla”, naglasio je odvjetnik i bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj.

“Da je aktualna politička garnitura željela ozbiljno progoniti Todorića, on nikad ne bih stigao do Londona. Ja mislim da mu je bijeg u London na neki način bio omogućen”, ustvrdio je.

Jadranka Sloković odbacila je tvrdnje o bijegu njezinog branjenika. U Zagrebu, u Kulmerovim dvorima bio je šest mjeseci, a da ga nitko nije kontaktirao ili ispitao, kazala je. Također je objasnila koja je Todorićeva imovina zamrznuta.

Novinar 24 sata Ivan Pandžić smatra da bi proces moga trajati desetak godina. Zapitao se zašto Todorić nije iznio dokaze o porukama i SMS-ovima koje je cijelo vrijeme spominjao.

“Ako te poruke postoje, ovaj je proces bio pravo vrijeme da ih objelodani”, reko je.

Odgovorila mu je odvjetnica Sloković kazavši da Todorić sam bira vrijeme kada će prezentirati koje dokaze.

“Ja mislim da se određeni materijali čuvaju, određene poruke, neke od njih sam i ja vidjela i mislim da će one imati određenu težinu”, istaknula je Slokovićza HRT.