Sloković: “Mladićevo ponašanje predstava je potpuno sumanutog čovjeka”

Izvor: N1

Odvjetnica Jadranka Sloković gostovala je u Dnevniku u 18 i komentirala presudu Ratku Mladiću, kojega je sud u Haagu osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici.

Kako gledate na današnju presudu Ratku Mladiću?

Ja mislim da smo svi očekivali ovakvu presudu, nesporno je da su određene osobe koje su bile visokorangirane u JNA bile već osuđene za genocid u Srebrenici, da je član sudskog vijeća Orie osudio Tolimira na doživotnu kaznu zatvora za Srebernicu, a on je bio niže rangiran od Mladića. Dakle, ta presuda se naprosto očekivala.

Činjenica da haški sud svoje presude radi na način da se utvrđuju neosporne činjenice, a one proizlaze iz postupaka koji su ranije bili vođeni. Cijeli dokazni materijal bio je utvrđen u ranijim predmetima i sudu je preostalo da dokaže neposrednu vezu Mladića s tim zločinima, što smatram da uz ovakvo obilje dokumentacije nije bilo previše teško. Smatram da su svi koji malo prate Haag očekivali ovakvu presudu. To je najteža moguća presuda, a zločini su najteži zločini koji su se uopće pojavili pred tim tribunalom. Jedino je svima žao da u te zločine nisu bili uključeni i zločini počinjeni u Hrvatskoj.

Zašto nisu?

Određeni predmeti koji su vođeni u Haagu prekinuti su zbog bioloških okolnosti ili smrti optuženika. Primjerice, Miloševiću i Dokmanoviću, koji su umrli, pa je sud imao u vidu da težu kaznu od ove ne može dobiti, iako da ima neke pravde, i obzirom da su ovi zločini u Hrvatskoj prethodili zločinima u Srebrenici, bilo bi logično da su bili uključeni.

Kako ocjenjujete ponašanje Mladića u sudnici?

Meni je to sličilo na posljednju predstavu jednog potpuno sumanutog čovjeka, a koji sad nije imao snage suočiti se s onim što je napravio čak ni na način da čuje presudu koju mu sud izriče. Radi se o nastavljanju obrasca kako je živio cijeli život. Slično ponašanje smo primijetili i kod Šešelja i kod Miloševića, a to je potpuno odricanje od odgovornosti od onoga kako su se ponašali. To je njihov životni poraz i s tim se nisu mogli suočiti.

Pojedini političari iz Srbije i Republike Srpske ne smatraju da je Mladićeva politika pogrešna, a neki ga čak nazivaju i herojem.

To je nastavak one priče iz devedesetih, radi se o potpuno autističnim politikama, koje nikako da se suoče s posljedicama svojih radnji. Naravno da bi ovo cijelo područje i mi zajedno s njima mogli uspostaviti normalnije odnose, da bi cijeli suodnos bio potpuno drugačiji da se ove stvari definiraju i da bude izveden taj proces suočavanja. Ideje koje su motivirale UN da osnuje Haški sud je bilo upravo to da se kroz suđenje narodi koji su sudjelovali u svemu tome suoče s posljedicama onoga što su napravili, da se suoče s tim da se radilo o zločinima i da dođe do katarze, a tu je Haški sud promašio, jer se ništa nije dogodilo.