Slobodna Hrvatska podnosi kaznenu prijavu protiv direktora Hrvatskih voda

Tiskovna konferencija Slobodne Hrvatske

Aktivističko-politička stranka Slobodna Hrvatska u subotu je najavila podnošenje kaznene prijave protiv generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića  kojega smatraju  izravno odgovornim za posljedice poplave u Zagrebu nakon nevremena 24. srpnja.

“To što su Hrvatske vode uhljebničko leglo HDZ-a i HNS-a nikoga ne pere odgovornosti”, istaknuo je član stranke Ivan Pokupec na konferenciji za novinare koju su aktivisti Slobodne Hrvatske održali ispred zgrade Hrvatskih voda.

Cilj im je, kaže, staviti fokus na Đurokovića, njegove zamjenike i upravu Hrvatskih voda jer tamo leži odgovornost za štetu nastalu u poplavi koja je pogodila Zagreb nakon grmljavinskog nevremena u noći s 24. na 25. srpnja. 

“Pozivamo se konkretno na državnu strategiju za obranu od poplava i glavni plan, to su službeni dokumenti koji jasno navode koji je djelokrug djelovanja direktora, pa onda po zapovjednoj odgovornosti svih ispod njega. Jasno se pokazuje da ti ljudi nisu bili spremni. Iako su znali što će se vremenski dogoditi 24. srpnja, niti su adekvatno reagirali, niti su imali posložen sustav. Zapravo je netko odradio njihov posao, i sad na kraju zbog toga ispašta”, rekao je Pokupec aludirajući na privođenje Tihomira Blagusa.

Taj stanovnik Trnja je u naletu poplave ušao je u prostorije Hrvatskih voda i podignuo branu te tako omogućio da višak vode ode u Savu. Policija ga je u sutradan privela uz primjenu prisile. Iz Hrvatskih voda su izvijestili da ta ustava nije predviđena za rješavanje oborinskih voda, nego za zaštitu zaobalja od velikih voda rijeke Save.  A za  upravljanje oborinskom odvodnjom,  tvrde Hrvatske vode, nadležan  je Grad Zagreb.

“Želimo pružiti i podršku Blagusu koji je nakon svega što je učinio, kao heroj svog kvarta, prijavljen i prijeti mu godina dana zatvora”, rekao je Pokupec te najavio da će Slobodna Hrvatska zatražiti disciplinski postupak protiv policijskog službenika Mateja Novaka zbog prekoračenja ovlasti, tj. sile primijenjene kod uhićenja Blagusa.

Blagus se osjeća osramoćeno, izigrano i razočarano, i zato bi građani trebali stati iza njega i ne dopustiti da sustav nad njim provodi nasilje, istaknuo je.