Sljemenska staza uspješno prošla FIS-ovu kontrolu

Ženski slalom na Sljemenu - prva vožnja

Slalomske utrke za Svjetski skijaški kup na zagrebačkom Sljemenu sigurno će se održati se 4. i 5. siječnja nakon što je Crveni spust u četvrtak i službeno dobio “zeleno svjetlo” kontrole Međunarodnog skijaškog saveza (FIS). 

Iako je nezapamćena južina sredinom prosinca stvorila teške uvjete za pripremu skijaške staze, organizatori i djelatnici skijališta Sljeme uz ogromnu količinu truda uspješno su pripremili kvalitetne uvjete za odvijanje utrka. Snježna kontrola obvezna je za sve organizatore utrka Svjetskog skijaškog kupa, a u četvrtak su na Sljeme stigli Emmanuel Couder, direktor Svjetskoga kupa za tehničke discipline za muškarce i Gorazd Bedrač, predstavnik FIS-a te provjerili kvalitetu slalomske staze. 

“Staza je u odličnom stanju. Znamo da nije bilo lako boriti se s visokim temperaturama i kišom proteklih tjedana, ali organizatori su odradili odličan posao i očuvali veliku količinu snijega, višu od očekivane.  Također, danas se vidjelo da se isplatila investicija u novi sustav zasnježenja i nove tehnologije. S obzirom na dobru vremensku prognozu na osnovu koje možemo očekivati da će se napraviti dodatne količine snijega sljedećih dana, potrebne za sigurnosne zone sa strane kao i područje cilja i starta, odlučili smo već danas dati zeleno svjetlo za održavanje utrka 4. i 5. siječnja”, izjavio je Couder. 

Trenutačno na Crvenom spustu ima između 50 i 80 centimetara utabanog, kompaktnog snježnog pokrivača što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu. Prognoza je obećavajuća, što će omogućiti organizatorima da sljedećih dana proizvedu dodatne količine snijega, a u nedjelju krenu sa završnim pripremama staze. Crveni spust bit će injektiran vodom kako bi staza bila što kvalitetnija i svim natjecateljicama i natjecateljima omogućila što izjednačenije uvjete. “Iznimno mi je drago da smo, unatoč nepogodnim vremenskim uvjetima i jakoj južini, uspješno pripremili slalomsku stazu te omogućili održavanje Snježne kraljice.  Zahvaljujem svim djelatnicima skijališta Sljeme koji su neumorno radili tijekom zadnjih mjesec dana kako bi sve bilo spremno za skijaški spektakl. Crveni spust je u odličnom stanju i jučer i danas su na njemu trenirali i naši najbolji reprezentativci koji će nastupiti na Snježnoj kraljici kako bi što bolje isprobali stazu”, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora. 

Ženska slalomska utrka na rasporedu je u subotu, 4. siječnja, s početkom prve vožnje u 13.00 i druge u 16.15 sati, dok će se muška slalomska utrka održati u nedjelju 5. siječnja i to sa startom prve vožnje u 14.15, a druge u 17.40 sati.