Sljedećega tjedna snijeg moguć i u nizinama

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Prema najnovijim prognozama, koje su upravo objavljene, snijeg bi mogao zabijeliti ne samo gorske, već i neke niže predjele Hrvatske.

Europski prognostički model ECMWF, s kojim se u ovim trenucima slaže i američki, GFS, pokazuju da bi sljedećega tjedna snijeg mogao zabijeliti dijelove unutrašnjosti Hrvatske, najviše, gorske, ali i niže predjele, ovaj put.

Iako se izlazi modela još mogu znatno promijeniti, pomno ćemo pratiti razvoj ove najavljene “zimske” situacije.

U svakom slučaju, dobro bi bilo da se pripremite, što osobito vrijedi za vozače, s obzirom na to da od 15.11. 2017. (do 15. travnja 2018.) morate imati zimsku opremu na svojim vozilima.

Podsjetimo, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije spomenutog datuma, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače), podsjeća HAK.