Sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje

Zagreb, 04.04.2020 - Hrvatskoj je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 1126, a noćas su u Osijeku umrle četiri osobe pa je broj umrlih porastao na 12, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite. foto HINA/ ik

U Hrvatskoj je zabilježeno novih 47 slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su još četiri osobe, a oporavljenih je 119, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite istaknuvši da je u Hrvatskoj ukupno 1126 pozitivnih te da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje. 

“Noćas su u Osijeku umrle četiri osobe pa je broj umrlih porastao na 12”, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije pojašnjavajući kako nema kompletnu epidemiološku sliku preminulih, ali da se radi o osobama starije životne dobi s ranijim kroničnim bolestima.

U posljednja  24 sata, novih je 47 COVID-19 pozitivnih bolesnika, a njihov ukupan broj je 1126.  Naveo je i kako je ukupno učinjeno 9833 testiranja, od čega u zadnja 24 sata njih 583. Na respiratoru je i nadalje 39 osoba, a oporavljenih na današnji dan ima 119, što je 27 više u odnosu na jučer.

 “Ono što vam želim reći je da je epidemiološki jasno da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere. One su tu s vrlo jasnim razlogom i, ukoliko ih poštujemo, možemo prebroditi ovu ugrozu”, poručio je Beroš.

Božinović upozorio na zlonamjerne mailove

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je na pojavu zlonamjernih mailova za pristup internet bankarstvu.

”Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te da su zbog toga morali privremeno blokirati rad s karticama. Kako bi građani mogli ponovno raspolagati s kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu putem koje bi se trebali prijaviti na internet bankarstvo i potvrditi svoj identitet. Ako dobijete takvu poruku putem maila, ne otvarajte poveznicu, već izbrišite poruku”, poručio je.

Božinović je izvijestio da je do subote u 11 sati izdano 382.191 propusnica, a odbijeno je 9625 zahtjeva. Do subote u podne evidentirano je 3802 dojave o kršenju samoizolacije, od čega je za 1083 dojava utvrđeno da se radi o kršenju mjera samoizolacije.

Večeras slijetanje aviona iz Rima, Lisabona i Madrida te Stockholma

Božinović je kazao da će zrakoplovnim letovima koje je organizirala Vlada za povratak hrvatskih državljana iz inozemstva večeras u Zagreb doputovati oko stotinu hrvatskih državljana, a konačna lista putnika bit će utvrđena tijekom dana. 

Na letu Rim – Zagreb za sada je 28 hrvatskih državljana i pet Slovenaca. Letom iz Lisabona i Madrida doputovat će 43 osobe, a iz Stockholma 31. 

Dodao je da će u nedjelju, na Breganu stići autobus sa 118 hrvatskih državljana, a katamaranom Ancona – Zadar stići će 20 hrvatskih državljana i 14 državljana Crne Gore.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako će na mjestu dolaska tih putnika biti prisutni epidemiolog, granični sanitarni inspektor i granična policija. 

Epidemiolozi i sanitarni inspektor profilirat će osobe kako bi utvrdili imaju li simptome, jesu li bili u kontaktu sa zaraženim osobama, jesu li boravili na području gdje je visoka incidencija, a od svih će se uzeti detaljni podaci o boravištu i svi će se staviti u samoizolaciju. Oni koji idu u druge države, bit će prepraćeni do granice s policije.

“Oni koji imaju simptome, ići će u samoizolaciju u bolnicu i bit će testirani na koronavirus, a ostali idu u kućnu samoizolaciju uz aktivan nadzor epidemiologa”, kazao je Capak.

Capak: Nema zaraze u domovima za starije

Osvrnuo se i na pojavu zaraze u domovima za starije i nemoćne u u susjednim zemljama ustvrdivši kako u Hrvatskoj u tim ustanovama nema zaraze. 

“Prema informacijama na terenu, domovi se pridržavaju  mjera propisanih, i za sada nema proboja bolesti u domove za starije”, kazao je.

Upitana koja je najmlađa osoba u Hrvatskoj koja je trenutno na respiratoru zbog zaraze koronavirusom, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, kazala je da je to u njezinoj klinici osoba rođena 1974. godine, ali da ona nema uvid u stanje svih bolesnika u Hrvatskoj.

“U klinici imamo četiri osobe srednje do mlađe životne dobi. Kod većine onih koji su na respiratoru generalno je da imaju neki rizični faktor”, kazala je Markotić.

S obzirom na lijepo vrijeme, Capak je građane pozvao da ostanu doma, istaknuvši da se tjelesna aktivnosti može privremeno odgoditi do kraja epidemije. 

“Bez obzira na ovo lijepo vrijeme, ostanite doma koliko god je to moguće. Mi smo još uvijek u epidemiji, i samo zbog toga što se velika većina građana ponaša u skladu s uputama još uvijek imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju. Nemojte dopustiti da izmakne kontroli”, poručio je Božinović.