Povezite se

Crna Kronika

Slavonski Brod: Vode za piće ima na svim opskrbnim punktovima

Objavljeno

-

Na području Slavonskog Broda i okolnih općina stabilizirana je opskrba vodom na opskrbnim punktovima, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije nakon sastanka u nedjelju.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je da građane vodom opskrbljuje 13 cisterni te da su spremnici postavljeni u sve mjesne odbore.

“Danas su stigli spremnici od dvije i pet tisuća litara koji će biti postavljeni i pred sve vrtiće. Za idući tjedan planiramo pripremu spremnika za osnovne i srednje škole da djeca budu opskrbljena pitkom vodom. Što se tiče pitke vode u bocama, dobar dio je podijeljen građanima”, rekao je Duspara.

Napomenuo je i da je šest tisuća litara vode u bocama Crveni križ u subotu podijelio bolesnima, nepokretnima ili nemoćnima, koji ne mogu doći do opskrbnog mjesta, a dodao je i kako je na sastanku Stožera odlučeno da će se vodu u bocama odsada skladištiti za njih.

Svi ostali možemo koristiti spremnike i cisterne, dodao je.

Duspara je potvrdio da ponude za pomoć i dalje stižu iz drugih gradova i županija.

Na pitanje novinara što je sa sanacijom mjesta na kojem je zabilježeno istjecanje naftnih derivata i za koje se pretpostavlja da je uzrok onečišćenja slavonskobrodskog vodocrpilišta, Duspara je odgovorio da sanacija nije u njegovoj nadležnosti.

Sanacija nije u mojoj ingerenciji, jer nije na području Grada Slavonskog Broda. To sam pitanje potezao i na sastanku s premijerom jer mislim da sanacija nije dobro odrađena. Vjerujem da će se sada netko zapitati i pokrenuti. Prije svega, treba utvrditi točno mjesto istjecanja, a mjesto zagađenja koje je poznato treba bolje sanirati, smatra Duspara.

Novinari su Dusparu pitali ima li kakvu povratnu informaciju vezano u kaznenu prijavu, a on im je odgovorio da ne može ulaziti u rad policije i Državnog odvjetništva, ali da osobno misli kako ima elemenata za kazneni progon.

“Mislim da ima elemenata za kazneni progon. Bez obzira tko je napravio ovo, činjenica je da je nama tvornica vode izbačena iz funkcije. Činjenica je da je 90.000 građana ostalo bez pitke vode. U ratu nismo bili bez pitke vode. U pitanju je da li ćemo tvornicu vode više moći osposobiti za rad”, rekao je Duspara.

Duspara: Treba utvrditi tko je i za što odgovoran

Novinari su Dusparu podsjetili da je direktno prozvao Crodux za onečišćenje vodocrpilišta.

“Prozvao sam ih jer su jedina tvrtka koja je tamo nešto radila. Možda je i neka deseta tvrtka, na policiji je da utvrdi. Netko je po nečijem nalogu radio”, kaže Duspara podsjećajući na nalaze županijskog Zavoda za javno zdravstvo od 19. i 20. veljače koji pokazuju da je voda tada bila ispravna za piće.

“Treba utvrditi tko je i za što odgovoran. Pogotovo jer je nastala ogromna šteta”, kategorično je ponovio Duspara.

Novinare je zanimalo i kakvi su novi rezultati uzoraka vode koji su poslani u zagrebački laboratorij, međutim, slavonskobrodski gradonačelnik u nedjelju nije imao nove podatke.

“Očito je da ljudi u laboratoriju imaju Uskrs, pa to ide nešto sporije. Nama je ovdje situacija dosta ozbiljna. Bilo bi bolje da što prije dobijemo vodu iz tvornice i nemamo ovaj problem koji imamo”, rekao je Duspara.

Novinare je zanimalo hoće li priključenje Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci riješiti problem opskrbe pitkom vodom.

“Riješit će problem jednim dijelom. Sikirevci mogu dati 100-120 litara u sekundi, a nama treba 300. Idealno rješenje bi bilo, odnosno morati će se napraviti još jedan cjevovod od Sikirevaca da bi se pokrilo područje Slavonskog Broda i općina. Problem nije jednostavan i puno košta”, rekao je Duspara.

O situaciji na području šest općina novinare je izvjestio Stjepan Bošnjaković, predsjednik Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

“Danas su došla 22 dodatna spremnika i 5 cisterni Hrvatske vojske i jedna MUP-a. Vjerujem da sustav funkcionira i može odgovoriti na situaciju u kojoj se našao Slavonski Brod i šest općina”, rekao je Bošnjaković.

U Slavonskom Brodu problemi su počeli u srijedu kad je na trasi naftnog produktovoda pukla cijev tijekom tlačne probe i kad su iz cijevi počeli istjecati naftni derivati Dva dana kasnije analiza vode sa slavonskobrodskog vodocrpilišta utvrdila je onečišćenje vode.

Tvrtka Crodux energetika koja je provodila radove na cjevovodu tvrdi da je istekla količina od 150 do 200 litara naftnih derivata i da ta količina nije mogla zagaditi vodu sa slavonskobrodskog vodocrpilišta.

Radovi na cjevovodu dio su mjera koje se provode radi plinifikacije rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i smanjenja onečišćenja zraka koje dolazi iz njenih pogona u Slavonski Brod.

Crna Kronika

Strašno !!! U jezeru u Zagorju se utopila dvojica maturanata

Published

on

Izvor: Zagorje.com

Prlikom kupanja u Bedekovčanskim jezerima smrtno su stradala dvojica mladića u dobi od 17 i 18 godina, izvijestila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska.

Kako javlja Zagorje.com iz vode su ih izvukli bedekovčanski vatrogasci, koja je bila duboka i mutna.

Nakon pokušaja reanimacije, hitnom su prevezeni u bolnicu, no ipak su izgubili bitku za život.

Najžalosnije je to, da su mladići nakon podjele svjedodžbi u SŠ Krapina biciklima se odvezli do bajera na osvježenje i slavlje, koje je nažalost završilo kobno.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka

Published

on

U izvješću koje je podnijela stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. zatražena je deložacija zagrebačkog poduzetnika Vladimira Šelebaja iz stana u vlasništvu te tvrtke u Zadru, ali i obustava ovrhe nad dionicama NK Hajduka koje će ići u prodaju.

Stečajna upraviteljica navodi da je tek nakon kontakta s tvrtkom koja upravlja stambenim zgradama u Zadru, zaprimljena informacija da je stan na Trgu kneza Višeslava u posjedu Vladimira Šelebaja koji je s bivšom suprugom novinarkom Dijanom Čuljak bio osuđen za izvlačenje novca u aferi Core media.

“Tragom te informacije stupilo se u kontakt s odvjetničkim društvom koje zastupa posjednika stana i koje se oglasilo sa prijedlogom da se prijepori riješe mirnim putem kada tijekom ljeta Vladimir Šelebaj bude u Hrvatskoj. Ukoliko u tom razdoblju Vladimir Šelebaj nekretninu stečajnom dužniku ne preda mirnim putem, pokrenut će se postupak radi iseljenja”, ističe se u izvješću.

Osim toga, navedeno je i kako je u postupku brisanja založnih prava na dionicama NK Hajduk u vlasništvu Keruma d.o.o., na kojima je založno pravo u korist Ministarstva financija, obustavljen postupak ovrhe u postupku pljenidbe dionica. Navedeno je i da su te dionice deblokirane i “mogu se u narednom razdoblju izložiti prodaji”.

Kerum d.o.o u stečaju registriran je kao društvo s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu s temeljim kapitalom od samo 52.600 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Željko Kerum. Stečaj nad tom tvrtkom bio je otvoren u studenom 2018.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Na Jarunu nađen ozlijeđen muškarac, preminuo u bolnici

Published

on

Dodao

Na zagrebačkom Jarunu u ranim jutarnjim satima pronađen je ozlijeđen muškarac koji je prevezen u bolnicu gdje je preminuo, potvrdila je u četvrtak Policijska uprava zagrebačka. 

Policija je ozlijeđenog muškarca pronašla na Jarunu jutros oko 5,20 minuta. Prevezen je u bolnicu, gdje je naknadno preminuo.

Očevid je u tijeku.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije