Slavonski Brod – Snažna eskplozija u Rafineriji u Bosanskom Brodu

U pogonima rafinerije nafte u Bosanskom Brodu oko 21 sat i 30 minuta dogodila se snažna eksplozija čiji uzrok nije poznat, a prema dostupnim informacijama u tom je incidentu ozlijeđeno više osoba koje su se tamo nalazile.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić potvrdio je lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini kako su ozlijeđeni radnici rafinerije, a u krug rafinerije su upućene vatrogasne ekipe kako bio suzbile požar koji je izbio nakon eksplozije.

Za Televiziju RS (RTRS) kazao je kako gasitelji ulažu napore kako bi što prije ugasili vatru.

Mediji su prenijeli informacije dobivene od lokalnog stanovništva kako su od eksplozije popucali prozori na brojnim zgradama a nakon toga se u Bosanskom Brodu mogao osjetiti težak smrad.

Prema prvim informacijama eksplozija se dogodila u jednom od postrojenja rafinerije koje je Jovičić opisao kao pogon broj 4 no nije pojasnio što se tamo točno proizvodilo.

Šef hitnog prijama dr. Anto Lukenda u općoj bolnici u Slavonskom Brodu kaže da još nema službenih informacija o ozlijeđenima, ali je hitni prijem slavonskobrodske bolnice spreman za prihvat eventualno ozlijeđenih i stradalih osoba u rafineriji. Bosanski Brod nema svoju bolnicu, najbliža je u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu, a druga opcija zbrinjavanja eventualno stradalih je bolnica u Doboju koja je udaljenija.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sazvao je sjednicu Županijskog kriznog stožera za 22.30 sati, kada se nada da će saznati detalje eksplozije. Iako nema podrobnijih informacija, i on kaže da je najvjerojatnije došlo do eksplozije na postrojenju broj 4.

Iz Bosanskog Broda nije došao zahtjev za naše vatrogasce, rekao je Duspara. Kaže i da se dim spušta uz Savu te da je policija, iz predostrožnosti, ljude upozorila da ostanu u kućama. Ističe da ne treba dizati paniku.

“I prije su se ovakve stvari događale, rekao bih da su živci građana Slavonskog Broda na izmaku”, dodao je.

Tema…Velika eksplozija u Rafineriji bice dobro ako ne bude mrtvih.

Objavljuje Derventske novostiUtorak, 9. listopada 2018.