Slavonija u strahu: Bolnice dežuraju jer se maloljetnici drogiraju opasnom sintetičkom drogom!

Izvor: D.Prša

Iz osječke bolnice su izvijestili kako su moljetnici primljeni zbog intoksikacije sintetičkim THC-om iz osvježivača, ali i kanabisom, LSD-om i marihuanom.

U KBC Osijek u tri dana zaprimljeno je šest maloljetnika zbog sumnje da su se drogirali osvježivačima zraka. Glas Slavonije javlja kako se u osvježivaču zraka krije sintetička droga koja je zapravo snažan i po život opasan derivat THC-a. Posljednjih nekoliko dana, kako je potvrdila doktorica Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina.

Iz osječke bolnice su izvijestili kako su moljetnici primljeni zbog intoksikacije sintetičkim THC-om iz osvježivača, ali i kanabisom, LSD-om i marihuanom.

“Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašenost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću”, upozorila je.

Obzirom na to da su posljednjih dana u zavodu zaprimili dosta mladih ljudi u veoma ozbiljnom stanju sumnja kako se pojavilo neko novo sredstvo.

Slučajevi maloljetnika koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka zabilježeni su u Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu KBC-a Osijek, što je potvrdio i v.d. pročelnika OHBP-a dr. sc. Srđan Čalošević. On je još i nadodao da su prema njegovom mišljenju brojni pacijenti dokaz da je stanje na terenu vrlo ozbiljno.

“Mladi dolaze zamaskirani, odnosno alkoholizirani, nakon što su konzumirali te nazovi osvježivače, i to promijenjenog stanja svijesti i percepcije. Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je riječ o supstanci kojoj se mijenja određena kemijska skupina, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoljetne osobe, u dobi od oko 20 godina”, rekao je dr. Čalošević.

Liječnici apeliraju na gradske vlasti, ali i roditelje da ovaj problem shvate ozbiljno.

“Iznenađeni smo činjenicom da djeca bez problema znaju kako na legalan način i uz malo novca doći do vrlo opasnih tvari, koje znatno utječu na njihovo psihofizičko zdravlje. O tome treba povesti računa”, rekla je doktorica Ćurković za Glas Slavonije.