Slaven Letica: Tužibaba Stipe Mesić

Stjepan (Stipe) Mesić po drugi put pokrenuo je postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava. Poznavatelji lika i djela Stipe Mesića napisali su puno toga o njemu, naravno, najviše u negativnom kontekstu, no možda je kratko, jasno i “u centar mete” najbolje napisao Slaven Letica, koji je poznavao Mesićeve “putešestvije” i politički život kroz nekoliko političkih preobražaja.

Evo što je objavio na Facebook stranici:

Vidim da se neki javni umnici iščuđavaju, pa i ljute, zbog činjenice da bivši predsjednik Republike Stipe Mesić državu kojoj je bio deset godina na čelu, Republiku Hrvatsku, već drugi put tuži Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Mene njegove tužbe ni najmanje ne čude. Štoviše, više bi me čudilo da ne tuži našu državu. Radi se naprosto o tome da on, kao i olinjali vuk iz narodne poslovice, može promijeniti „dlaku“ (položaj), ali ne i ćud.

U doba kad je bio u nemilosti komunističkog režima s agentima KOS-a (primjerice sa Srečkom Ožegovićem, kasnijim članom zloglasne skupine „Labrador“) i SDS-a (s Koljom Družićem) razgovarao je i „razmjenjivao informacije“ o hrvatskim proljećarima s kojima je navodno prijateljevao: Savka Dabčević Kučar, Srećko Bijelić. Marko i Vladimir Veselica, Vladimir Šeks, Franjo Tuđman. U tim je razgovorima uvijek davao više informacija nego su agenti UDBE i KOS-a od njega tražili i očekivali.

Kad je, u zao čas, 2000. izabran za predsjednika RH, stranim je novinarima kazivao da su dr. Franjo Tuđman i njegova obitelj opljačkali narod i da za to moraju (Tuđman je bio mrtav pa nije mogao) kazneno odgovarat te da će opljačkane dvije milijarde dolara on i nova vlast pronaći i vratiti opljačkanom narodu i državi.

Arhivu dr. Franje Tuđmana ustupio je na uvid novinarima, a sve dokumente koje je tražila glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte ustupio je. Kao pouzdanik Haškog suda bio je krunski svjedok u procesima protiv hrvatskog državnog i vojnog vodstva koje je bilo optuženo za udruženi zločinački pothvat na čelu kojeg je bio dr. Franjo Tuđman.

Dakle, sasvim je logično da čovjek takve ĆUDI, nakon svega, tuži Republiku Hrvatsku drugi put.
Prvi je proces pred Europskim sudom izgubio, a valja se nadati da će takav ishod imati i njegova druga tužba.

Sada kad smo pred predsjedničkim izborima, bilo bi dobro da svaki od onih koji su jednom ili dva puta svoj dali glas navodnom građaninu-predsjedniku Stipi mučnu glavom i da ne daju svoj glas onoj kandidatkinji ili kandidatu koji će svjedočiti protiv vlastite države, ogovarati je, denuncirati i tužikati – verbalno i stvarno.

Tužibaba Stipe MesićVidim da se neki javni umnici iščuđavaju, pa i ljute, zbog činjenice da bivši predsjednik…

Objavljuje Slaven LeticaPetak, 27. rujna 2019.