Prof. dr. Slaven Letica poručio Brnabić i Vučiću: Vi sijete sjeme mogućeg novog zla

Slaven Letica/Izvor: HRT

Prof. dr. Slaven Letica poslao je predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić pismo putem elektroničke pošte u kojem ju upozorava na neke činjenice i daje joj do znanja da nije u pravu sa stavovima koje je iznijela o fašizmu i antifašizmu u Srbiji i Hrvatskoj.

Što je to prof.dr. Slaven Letica napisao prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Brnabić,

Pročitao sam Vaše izjave iz Luksemburga o najnovijem diplomatskom sporu između RS i RH.

Kao znanstvenik i kao čovjek koji je 1990-tih bio uključen u hrvatsku politiku – bio sam osobni savjetnik dr. Franje Tuđmana – dobronamjerno Vam želi kazati da naprosto niste u pravu u stavovima koje ste iznijeli o fašizmu i antifašizmu u Srbiji i Hrvatskoj.

Tužno je i opasno da nakon tragičnih iskustava iz posljednjeg desetljeća XX. stoljeća koji su okončani neuspješnim velikosrpskim zločinačkim pohodom na Hrvatsku, a zatim i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, pokrenutim uz promidžbenu tezu kako tadašnje hrvatsko vodstvo obnavlja „ustašku NDH“, Vi ponovno inzistirate na tezi kako je u Hrvatskoj na djelu ustaška ili fašistička revizija prošlosti i sadašnjosti.

Svjestan sam da se ni Vama osobno, a još i manje predsjedniku Aleksandru Vučiću, nije lako suočiti sa stvarnošću i odgovornošću JNA i Srbije za ratove i ratna stradanja, pa i za masovni egzodus hrvatskih Srba iz Hrvatske, ali Vas svejedno uvjeravam da na toj retoričkoj i političkoj paradigmi sijete sjeme mogućeg novog zla.

Trideset godina nakon rata u Hrvatskoj dovoljno je da istini pogledate u oči i kažete: mi smo željeli i pokrenuli smo ratove koje smo na kraju izgubili.

Istina, a ne politička propaganda mogla bi biti zalog za uvažavanje činjenice da je SFRJ odavno mrtva i da slanje vojnika u stranu zemlju, ovog puta u Hrvatsku, mora uvažavati suverenitet naše zemlje i da ne može biti opravdano tvrdnjom kako je tih jedanaest vojnika i pitomaca u Republiku Hrvatsku pozvao jedan episkop SPC, Jovan Ćulibrk.

Uz poštovanje

Prof. dr. Slaven Letica