Slatinska banka: Nestali milijuni, krenuli masovni otkazi

U Slatinskoj banci, s oko dvjestotinjak zaposlenika, u posljednjih nekoliko tjedana otkaz je dobilo, suspendirano je ili smijenjeno desetak ljudi, među kojima i dvoje članova uprave, Darko Baćani i Elvis Mališ. Baćani je premješten na drugo radno mjesto, a Mališ je prošloga tjedna sam podnio ostavku.

Razlog otkaza, suspenzija, smjena i premještanja na druga radna mjesta je otuđenje još točno neutvrđene količine novca nestale iz trezora i s računa klijenata. Prema različitim, neslužbenim informacijama, iznos ukradenog novca je u rasponu od 3,5 do gotovo 20 milijuna kuna, no predsjednik Uprave Andrej Kopilaš, priznaje de se radi o ozbiljnom iznosu. Ali odmah i dodaje da je poslovanje banke stabilno, da su svi klijenti namireni i da banka posluje bez teškoća.

Sve je krenulo 17. srpnja kada je u banci, nakon određenih sumnji, dan ranije obavljena izvanredna revizija poslovanja i kada se utvrdilo da nedostaje značajna količina novca. Otkaz je tada dobio šef poslovnice Slatinske banke u Pitomači, Neven Bedeković.

Slatinska banka slučaj je prijavila policiji, rekao je predsjednik uprave Andrej Kopilaš, a prema saznanjima Telegrama izvide provode tri državna odvjetništva: u Zagrebu, Virovitici i Bjelovaru. Neven Bedeković priznao je odgovornost za nestanak novca, ali u razgovoru za Telegram nije rekao o kojem se iznosu radi. Tvrdi kako je brojanje novca u trezoru iz kojeg je nestao dio novca, tijekom revizije obavljeno bez njegove nazočnosti.

“Da, priznao sam odgovornost za nestanak novca i učinio sam to zbog toga kako ne bi nastradale druge osobe u banci prema kojima je krenula odmazda. One, njih desetak, ni na koji način nisu povezane s nestankom novca. Nisam, međutim, priznao nikakav iznos manjka novca, jer osobe koje su došle u reviziju odstranile su me iz službenih prostorija prilikom brojanja novca, tako da iznos koji se spominje i može i ne mora biti točan. Radim u banci 25 godina i znam da takva procedura nije uobičajena”, kaže Bedeković.

Nedostaje 20 milijuna?

Prema neslužbenim izvorima iz Slatinske banke, Bedeković je priznao da je iz banke uzeo oko 750.000 kuna i 125.000 eura. Taj novac spreman je vratiti. No, ako se uistinu radi o značajno većem iznosu kako je iz uprave rečeno nekim djelatnicima, neobično je što se Bedeković još nalazi na slobodi.

Na naš upit je li točno da se spominje i manjak od čak 20 milijuna kuna, Bedeković kaže da se radi o spekulacijama. Dodaje kako zna da su u tijeku određeni izvidi, ali nitko mu još nije rekao za koji ga se iznos tereti. “Kao što vidite na slobodi sam”, kaže Bedeković za Telegram.hr.

Nacinalno/N1/Telegram