Slabljenje vjetrova olakšalo borbu protiv požara u Kaliforniji

Foto: Hina

Smirivanje vjetrova u nedjelju pomoglo je vatrogascima da uspore širenje požara u Kaliforniji koji je već postao treći najveći u povijesti te savezne države, spalivši 109 tisuća hektara sjeverno od Los Angelesa.

Dužnosnici su otkrili da se protiv takozvanog požara Thomas bori 8,5 tisuća vatrogasaca. Thomas je započeo 4. prosinca, uništio je oko tisuću građevina i zaprijetio još 18 tisuća, uključujući domove u bogatoj četvrti Montecito na rubu obalnog grada Santa Barbare.

Središte vatre nalazi se oko 160 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa. Požar je na evaukaciju dosad natjerao više od 104 tisuća ljudi, pretvorivši četvrti u gradove duhova pune dima.

Mjesta oko Santa Barbare u nedjelju su doživjele prekid snažnih vjetrova koji šire vatru čime se vlastima stvorila prilika da preuzmu kontrolu nad ovom katastrofom. Dužnosnici su objavili da je nedjelja bila dosad najuspješniji dan u borbi s požarima.

Oko 45 posto vatre sad je pod kontrolom. Vatrogasci su na teren poslali više od 970 vatrogasnih vozila i 34 helikoptera.

Vatrogasni zapovjednik grada Bakersfielda Tim Ortiz vatru je opisao kao nešto “čemu nikad prije nije svjedočio” s “vjetrovima dovoljno jakim da vas sruše”.

“Nadamo se jedino da ćemo stići kući do Božića”, otkrio je Ortiz u rekreacijskom centru u Santa Barbari koji sad služi kao logistički centar za više od 3 tisuće vatrogasaca.

Kalifornija je ove godine doživjela pet od dvadeset najdestruktivnijih požara u svojoj povijesti, objavila je vatrogasna služba te savezne države.  (Hina)