Skupština Zagrebačke županije ponovno traži izmjenu Mreže hitne medicine

Jednoglasnom odlukom  Županijske skupštine Zagrebačke županije na sjednici u utorak potvrđena je inicijativa iz rujna prošle godine kojom se traži izmjena Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju.

Članovi Skupštine ponovno su zatražili 60 T1 timova, pet T2 timova, pet timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj ispostave Sveta Nedelja s pet T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje 25 dodatnih doktora medicine uz T1 timove, koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata, te HZZO-ovo financiranje svih timova Mreže hitne medicine. 

Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2018. godinu podnijelo je izvješće za ukupnu štetu svih elementarnih nepogoda za područje Zagrebačke županije, koja iznosi gotovo devet milijuna kuna, dok je Vlada osigurala manje od milijun kuna žurne pomoći za dva grada i dvije općine s tog područja. 

Zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je na snagu stupio početkom ove godine, djelatnost Doma zdravlja proširena je i na dentalnu tehniku, logopediju, sanitetski prijevoz, ljekarničku djelatnost te fizikalnu terapiju.

Zavod za hitnu medicinu će, među ostalim, provoditi edukacije iz prve pomoći te osiguravati hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama, dok se djelatnost Specijalne bolnice Gornja Bistra proširuje na palijativnu zdravstvenu skrb dječje dobi.

Nove djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo su zdravstveno prosvjećivanje i promicanje zdravlja i prevencije bolesti, zaštita mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti, kao i sudjelovanje u planiranju i provođenju mjera promicanja tjelesnog, mentalnog i reproduktivnog zdravlja.