Skupština: Prihvaćena izvješća Zagrebačkog holdinga za 2017., oporba nezadovoljna negativnim trendovima

Izvor: Nacionalno/Ilustracija

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova prihvatili godišnje izvješće Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o. i Grupe Zagrebački holding za 2017. s financijskim i izvješćem revizora, a iz oporbe su izrazili nezadovoljstvo padom prihoda i negativnim trendovima.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban izvijestila je da je Društvo Zagrebački holding u 2017., prije oporezivanja, ostvarilo dobit u iznosu od 54,6 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju 2016. ostvarena dobit iznosila 78,3 milijuna.

Grupa Zagrebački holding – koju čini 16 podružnica, 8 trgovačkih društava i jedna ustanova – lani je ostvarila dobit od 15,4 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju 2016. ostvarena dobit iznosila 110,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje manji su za 48,9 milijuna kuna.

“Iako brojke su prikazane u pozitivi, možemo reći da je trend negativan i da je tu bilo kreativnog računovodstva pa je iskazana nekakva dobit na kraju godine”, ocijenio je gradski zastupnik Saša Molan (SDP) u ime Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez.

Ocijenio je da s izvješćima ne mogu biti zadovoljni.

Kao problem je istaknuo pad prihoda – od prijevoza putnika, distribucije vode, održavanja čistoće i odvoza otpada, upravljanja i održavanja javnih cesta.

Ustvrdio je da politika u Zagrebu treba nastojati da što više poslova obavljaju gradska trgovačka društva, odnosno Zagrebački holding i i Grupa Zagrebački holding.

Taj negativan trend koji je prisutan u Holdingu povezana je posuda uz gradski proračun. Svi znamo kako je završila prošla godina – zajedno s korisnicima skoro 450 milijuna kuna u manjku, a s prethodnim godinama to je skoro 600 milijuna kuna manjka u proračunu, rekao je Molan.

Postavlja se pitanje što radi koalicija na vlasti i kako misli poboljšati funkcioniranje i realizaciju projekata kako iz proračuna, tako i iz Zagrebačkog holdinga.

Ne može Podbrežje biti najveća investicija, drugo je je previše malo za to što treba Gradu i građanima, poručio je Molan.