Povezite se

Politika

Skupština HLK: Osnažiti položaja liječnika u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Novo vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) kao prioritet svojeg mandata u subotu je na konstituirajućoj sjednici Skupštine HLK izdvojilo osnaživanje položaja liječnika u Hrvatskoj kroz zakonsko definiranje plaća, a obnovu prava liječnika na reprezentativnost, odnosno, pregovaranje o svojim pravima, najavio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Što se tiče reprezentativnosti hrvatskog liječničkog sindikata, odnosno, liječnika, nitko to više ne zagovara od mene. Ne možete razgovarati o pravima liječnika po bilo kojoj osnovi bez liječnika”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na početku konstituirajuće sjednice Skupštine HLK-a u mandatu 2019-2024. u Školi narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

Napomenuvši kako je krivnja što je 2014. potpisan kolektivni ugovor nepravedan po pitanju prekovremenog rada za liječnike dijelom i na sindikatu, Kujundžić je istaknuo kako mu je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić više puta obećao da će taj problem biti riješen, da je to samo pitanje tjedna, te se nada da bi se to moglo dogoditi u narednih mjesec dana.

Kujundžić: Vjerujem u dijalog

“Sigurno u novome kolektivnom ugovoru, koji će biti do kraja srpnja, to će biti ispravljeno”, poručio je ministar. Čestitao je novoizabranom čelništvu HLK-a, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici Vikici Krolo, te pozvao na suradnju i zajedništvo u ostvarivanju prava hrvatskih liječnika koji se, kako je rekao,  “mogu mjeriti sa svijetom”.

“Ako smo zajedno, ako razgovaramo, ako iznosimo argumente, i kada su dijametralno suprotni, uvijek ćemo napraviti pozitivan pomak. Vjerujem da u dijalogu, neovisno kojoj udruzi pripadamo i iz kojega tijela dolazimo, kad sjednemo, možemo se dogovoriti, zajedno nastupiti, i prema hrvatskim vladama koje će dolaziti i odlaziti, i prema hrvatskoj javnosti, i izboriti se da hrvatski liječnici ostanu u Hrvatskoj i tu budu primjereno plaćeni za svoj rad i imaju primjerene uvjete”, poručio je Kujundžić.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić složila se da je suradnja svih liječničkih udruga ključna u ostvarivanju prava liječnika. “Sinergija djelovanja naših udruga temelj je na kojem moramo graditi borbu za bolju poziciju liječnika, za naše plaće, naše radne uvjete”, rekla je Čulinović-Čaić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić ocijenio je kako liječnički “stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti”. Na čelu s Komorom siguran sam da i hrvatski liječnički sindikat i zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i imperativa izvrsnosti hrvatskog zdravstva, poručio je.

Ispred dekana Medicinskog fakulteta Zagreb Marijana Klarice novom čelništvu HLK-a čestitala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrije Štampara Mirjana Kujundžić Tiljak, a okupljenima su se obratili i dekani ostala tri medicinska fakulteta, Jure Milat (Osijek), Tomislav Rukavina (Rijeka) te Zoran Đogaš (Split). Zaželjevši novom čelništvu “uspješan i plodonosan mandat u interesima hrvatskog liječništva”, istaknuli su kako je prioritetni zadatak Komore sinergijom svih dionika urediti sustav koji će stvoriti povoljnije uvjete za liječnike, kako bi se izbjegao nemjerljiv demografski i ekonomski gubitak koji odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske predstavlja za zemlju.

“Kad mladi čovjek danas pred diplomom još uvijek nije siguran što ga čeka ove godine a kamoli u onima koje dolaze, to je onda zaista problem nas svih. Sad je prekretnica, promislimo malo svi zajedno, sjednimo za stol, pronađimo zajedničko rješenje”, rekao je Đogaš. 

Čestitke novom čelništvu HKL-a u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prenio je Tomislav Madžar, koji je kazao kako su hrvatski liječnici, “uz sportaše vjerojatno najprepoznatljiviji simbol hrvatskog društva”, te će u tom smislu uvijek imati potporu predsjednice Republike, u kojoj će “uvijek naći sugovornika za sve svoje teme ili potencijalne probleme”.

Luetić: Prioritet je zakonsko definiranje plaća liječnika

U svoje i ime svoje zamjenice Vikice Krolo, predsjednik HLK-a Krešimir Luetić zahvalio je nazočnima na čestitkama, svim članovima Komore koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su u timu “Zajedno dalje” prepoznali kvalitetne kandidate i ponajbolji izborni program.

“Činjenica da imamo izravan mandat od članstva ispunjava nas ponosom, predstavlja nam izuzetnu čast, ali i ponajveću odgovornost da nastavimo s pozitivnim promjenama koje smo pokrenuli u prethodnom razdoblju, ali i obveza da oživotvorimo ciljeve koje smo predstavili u našem programu”, rekao je Luetić.

Kao prioritetne ciljeve naveo je zakonsko definiranje plaće liječnika po uzoru primjerice na zakon o plaćama sudaca, vremensko-kadrovske normative “kako bi se rad liječnika mogao organizirati i provoditi prema pravilima struke na svim razinama zdravstvene zaštite”, cjelovitu reformu specijalističkog usavršavanja i pripravničkog staža, te projekte stručnog usavršavanja u zemlji inozemstvu “dostupne za sve članove komore”.

“Hrvatski zdravstveni sustav ima svoje poznate financijske, infrastrukturne i organizacijske slabosti. Upravo liječnici svojim prekovremenim radom, odricanjem i žrtvom održavaju dostupnost, funkcionalnost i kvalitetu sustava ovakvog kakvog ga poznajemo”, napomenuo je Luetić. Upravo zbog toga krajnji je trenutak da se s riječi pređe na djela, kako bi se nastavkom rada na osnaživanju položaja liječnika u Hrvatskoj, jačanju njihovih krovnih institucija i unaprjeđenju zdravstvenog sustava umanjio osjećaj nezadovoljstva i besperspektivnosti među liječnicima.

“Konačno je vrijeme da s riječi prijeđemo na djela. Sjednimo za stol, iznjedrimo najbolja rješenja i implementirajmo ih. Nemojmo dopustiti da nas dnevna ili lokalna politika ili različite interesne skupine opstruiraju u namjeri da zadržimo liječnike u našoj zemlji i očuvamo funkcionalnost i kvalitetu hrvatskog zdravstvenog sustava”, poručio je novi predsjednik Hrvatske liječničke komore.

(HINA)

Politika

Kerum: “HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”

Published

on

Kao nezavisni kandidat, bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum odlučio se kandidirati na parlamentarnim izborima.

“Dišpet me tjera naprijed”, rekao je u razgovoru za N1, ponovivši svoju mantru da sve radi zbog naroda, koji ga je i učinio prvom strankom u Splitu i drugom u županiji. Smatra da će nakon ovih izbora svaki glas biti bitan.

“I tu ja mogu izvući korist, za Split”, istaknuo je.

Za Škoru je rekao da je čisti interes, blic političar kojeg je usporedio s Kolakušićem.

“Lažu i varaju narod, Škoro nije darovatelj kao ja, uzet će lovu u džep, uzimaju sebi. A sestra i ja smo plaće dali penzionerima”, rekao je Kerum, koji otvoreno zaziva veliku koaliciju.

“HDZ I SDP trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, MOST, Žive zidove..”, pozvao je Kerum i zaključio da je on drugačiji jer je davao i nije došao gladan u politiku, nego “s lovon”.

Nije htio uspoređivati Plenkovića i Bernardića, HDZ je nazvao državotvornom strankom, sebe desničarem, ali je naglasio da Hrvatskoj trebaju I HDZ I SDP.

Ponovio je optužbe iz vremena lokalnih izbora da su mu ukrali glasove, ustvrdio da on nije u koaliciji sa splitskim gradonačelnikom Oparom, kojeg je još jednom optužio za krađu i nazvao velikim HDZ-ovim problemom.

Nacionalno/N1.


Ucitavanje vijesti

Politika

Grlić Radman i Pavić opovrgnuli Bernardićeve tvrdnje

Published

on

Ministri vanjskih poslova i regionalnog razvoja Gordan Grlić Radman i Marko Pavić opovrgnuli su u nedjelju tvrdnje čelnika SDP-a Davora Bernardića o lošem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, ocijenivši da on ne poznaje ni europske fondove ni integracije.

“Referirajući se na pušalne i površne izjave Bernardića o hrvatskom predsjedanju EU-om. Mislim da su ne samo netočne, već i uvredljive, a Bernardić je zapravo u izolaciji prespavao predsjedanje tako da ga nije dovoljno shvatio i razumio. Upravo zbog te površnosti je posvađan s brojkama i činjenicama”, rekao je novinarima predsjednik odbora HDZ-a za vanjske i europske poslove i resorni ministar Gordan Grlić Radman.

Dodao je kako Bernardića njegove izjave ne kvalificiraju kao ozbiljnog političara, a niti kao eventualnog kandidata za premijera.

“Hrvatska se odlično snašla. Mi smo već 28. siječnja aktivirali integrirani politički odgovor za krizne situacije. Do 13. ožujka mi smo imali osam vijeća, 21 događanje, dvije parlamentarne dimenzije, 39 konferencija. Do danas sveukupno 64 videokonferencije. Uspjeli smo održati politički i operativni kontinuitet EU-a. Ostvarili smo uređeni brexit”, naglasio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako je Hrvatska dobila zeleno svijetlo za ulazak u Schengenski prostor bez nadzornih mehanizama, a sada čekamo da zemlje članice Hrvatskoj odrede datum ulaska.

“Bernardić nema dovoljno saznanja o tome, trebao se informirati. Kada govori o eurozoni, trebao bi znati da smo ispunili sve mjere iz akcijskog plana za ulazak u europski tečajni mehanizam”, kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman je također kazao da je Zagrebački summit najveće postignuće predsjedanja, gdje su uspjeli uvjeriti tri skeptične zemlje oko otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Objasnio je kako će Hrvatska najviše profitirati od EU plana za oporavak uslijed pandemije koronavirusa, gdje ćemo dobiti 10 milijardi eura.

“Očekujemo da građani prepoznaju vodstvo i HDZ-ovu Vladu koja upravo radi na dobrobit i prosperitet građana, da osigura i drugi mandat kako bismo mogli provesti sve naše ciljeve i planove, ali u interesu građana”, naglasio je Grlić Radman.

Član Središnjeg odbora HDZ-a i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić na početku je rekao kako žele demantirati neuspjeli Bernardićev spin da je “europski uspjeh Hrvatske, Plenkovićev mit” te ustvrdio da Bernardić ne poznaje ni EU fondove ni EU integracije.

“Sve što je rekao je laž, i same brojke će to demantirati i demantiraju. Kada gledamo EU fondove, upravo SDP-ova Vlada nije povukla ništa iz fondova. Kada smo došli, ova je Vlada pronašla devet posto ugovorenosti sredstava i jedan posto isplaćenosti. Danas smo na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti. Po ugovorenosti smo 12 od 27 zemalja EU-a”, istaknuo je Pavić.

Dodao je kako SDP-ova Vlada nije povukla ni milijardu eura sredstava za pomoć zemljama u krizi, a koje su ušle u EU do 2013. godine.

“Oni su izgubili milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura. U paketu oporavka smo dobili 10 milijardi eura, od čega čak 7,2 milijarde bezpovratno i 2,7 milijarde putem kredita. 20 posto BDP-a dobit ćemo putem plana oporavka”, objasnio je Pavić.

Najavio je da će u financijskom planu EU za sljedećih sedam godina Hrvatska imati jednu zasebnu prioritetnu os koja će se ticati obnove Zagreba.

“Dolaze nam izbori i opcija će biti vrlo jasna. Glasamo za premijera – ili Bernardića ili Plenkovića. Vidimo po neznanju Bernardića koliko ne poznaje ni EU fondove niti EU integracije. Vlada koju će on voditi naprosto ne bi mogla ponoviti ove uspjehe”, zaključio je Pavić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Milanović kada govori o žetončićima misli na svoje suradnike

Published

on

Premijer Andrej Plenković poručio je u nedjelju predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da kada je govorio da 30. svibanj nije Dan državnosti i da je to istrgovano sa ‘žetončićima’ u Saboru – vjerojatno mislio na svoje najbliže suradnike.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je jučer izjavio kako je odluka o blagdanu, Danu državnosti 30. svibnja u Saboru izglasana žeton većinom. 

“Nitko nije došao u HDZ u ovom Saboru. Nitko tko je otišao iz SDP-a nije došao u HDZ, a to su ljudi koje je on (Milanović) stavljao na listu. Pa neka malo promisli kada govori o tome”, rekao je Plenković novinarima nakon svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba.

Što se tiče Milanovićevog, kako ga je nazvao, svojevrsnog bojkota koji je jučer imao, Plenković smatra da je to “ispod razine institucije predsjednika Republike”.

Ponovno je podsjetio da je Vlada Ivice Račana 2001. na inicijativu Ive Škrabala promijenila datum Dana državnosti koji je postojao od 1991., ustvrdivši da nije bilo ničeg dojmljivog u obilježavanju Dana državnosti 25. lipnja i da to nije dobro.

“Promjena datuma dovela je do toga da se ključne državne blagdane počelo banalizirati. Smisao Dana državnosti je da građani shvate ključne trenutke svoje povijesti, osobito suvremene”, naglasio je Plenković.

Ustvrdio je i da je HDZ uvijek poštivao 25. lipnja i respektirao državu, dok ono što je Milanović učinio jučer nije respekt.

“Tu je ključna razlika između onih koji su uključivi i onih koji su isključivi. To je veoma bitan trenutak jučer, osobito pred izbore. To je glavna poruka koju mislim da će građani prepoznati i vidjeti”, kazao je premijer.

Za izjavu Vladimira Šeksa da Milanovića zbog izjava treba opozvati, Plenković je rekao da se radi o njegovom privatnom stavu.

Vezano za uhićenja u Hrvatskim šumama i državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac (HDZ) ocijenio je  da je “ovo prvi put u mandatu ove Vlade da se dogodilo da je netko uhićen, a da je bio na dužnosti”.

“Sve ovo drugo o negativnim načelnima, sukobu interesa itd., to su bile sve indicije i sumnje. U ovom trenutku osim jednog ministra koji je trenutno u procesu zbog nečega što se dogodilo godinama prije nego je bio ministar, protiv bilo koga drugog nema apsolutno ništa”, dodao je.

Poručio je i da je bilo koji trenutak dobar trenutak za borbu protiv korupcije i da čvrsto stoji iza toga kako “nema šanse da bilo tko ima upliva  niti smije imati saznanja o takvim akcijama”.

“Ako oporba tako mislio o radu DORH-a i policije, onda je to jako opasno. Onda to znači da oni ništa ne razumiju i ništa ne znaju”, poručio im je.

Komentirao je i istup predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je izjavio da je europski uspjeh Hrvatske Plenkovićev mit, poručivši čelniku najveće oporbene stranke da mora ići na edukacije da bi mogao meritorno govoriti o temama kao što je EU. 

“Ovo što je pokazao nije razina koja ulijeva povjerenje da bi mu se povjerio bilo koji operativni projekt, a kamoli vođenje Vlade”, dodao je premijer.

Tvrdi i da za HDZ ne predstavlja problem  što čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izlaze zajedno na izbore.

No, istaknuo je da  svaka fragmentacija biračkog tijela od centra prema desno vodi jačanju ljevice.

“Škoro se pokazao u prvom krugu predsjedničkih izbora kao instrument koji je radio za SDP. Fragmentirao je biračko tijelo od centra desno, mobilizirao je ljevicu i sada na Pantovčaku ti ljudi koji su dali povjerenje Škori imaju Milanovića. Oni su se pokazali već kao partneri i saveznici”,  ocijenio je Plenković.

Rekao  je i da HDZ još nije finalizirao izborne liste te da razgovaraju s Marijanom Petir. 

“Mislim da smo postigli dogovor na obostrano zadovoljstvo i da će biti s nama na izborima za Hrvatski sabor”, dodao je.

Komentirao je i i nacrt zakona prema kojem bi samo 14 nedjelja u godini bilo radno, istaknuvši da nije isto je li slobodan dan nedjelja ili neki drugi dan u tjednu. Poručio je i da su se gledali ekonomski, financijski i fiskalni efekti na proračun.

Vezano za predsjedanje Vijećem EU rekao je da je ono bilo krajnje neobično s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali i da je Hrvatska, kada se sve zbroji u ovim okolnostima, ostvarila puno toga i izvukla maksimum mogućega.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije