Povezite se

Politika

Skupština HLK: Osnažiti položaja liječnika u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Novo vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) kao prioritet svojeg mandata u subotu je na konstituirajućoj sjednici Skupštine HLK izdvojilo osnaživanje položaja liječnika u Hrvatskoj kroz zakonsko definiranje plaća, a obnovu prava liječnika na reprezentativnost, odnosno, pregovaranje o svojim pravima, najavio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Što se tiče reprezentativnosti hrvatskog liječničkog sindikata, odnosno, liječnika, nitko to više ne zagovara od mene. Ne možete razgovarati o pravima liječnika po bilo kojoj osnovi bez liječnika”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na početku konstituirajuće sjednice Skupštine HLK-a u mandatu 2019-2024. u Školi narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

Napomenuvši kako je krivnja što je 2014. potpisan kolektivni ugovor nepravedan po pitanju prekovremenog rada za liječnike dijelom i na sindikatu, Kujundžić je istaknuo kako mu je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić više puta obećao da će taj problem biti riješen, da je to samo pitanje tjedna, te se nada da bi se to moglo dogoditi u narednih mjesec dana.

Kujundžić: Vjerujem u dijalog

“Sigurno u novome kolektivnom ugovoru, koji će biti do kraja srpnja, to će biti ispravljeno”, poručio je ministar. Čestitao je novoizabranom čelništvu HLK-a, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici Vikici Krolo, te pozvao na suradnju i zajedništvo u ostvarivanju prava hrvatskih liječnika koji se, kako je rekao,  “mogu mjeriti sa svijetom”.

“Ako smo zajedno, ako razgovaramo, ako iznosimo argumente, i kada su dijametralno suprotni, uvijek ćemo napraviti pozitivan pomak. Vjerujem da u dijalogu, neovisno kojoj udruzi pripadamo i iz kojega tijela dolazimo, kad sjednemo, možemo se dogovoriti, zajedno nastupiti, i prema hrvatskim vladama koje će dolaziti i odlaziti, i prema hrvatskoj javnosti, i izboriti se da hrvatski liječnici ostanu u Hrvatskoj i tu budu primjereno plaćeni za svoj rad i imaju primjerene uvjete”, poručio je Kujundžić.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić složila se da je suradnja svih liječničkih udruga ključna u ostvarivanju prava liječnika. “Sinergija djelovanja naših udruga temelj je na kojem moramo graditi borbu za bolju poziciju liječnika, za naše plaće, naše radne uvjete”, rekla je Čulinović-Čaić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić ocijenio je kako liječnički “stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti”. Na čelu s Komorom siguran sam da i hrvatski liječnički sindikat i zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i imperativa izvrsnosti hrvatskog zdravstva, poručio je.

Ispred dekana Medicinskog fakulteta Zagreb Marijana Klarice novom čelništvu HLK-a čestitala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrije Štampara Mirjana Kujundžić Tiljak, a okupljenima su se obratili i dekani ostala tri medicinska fakulteta, Jure Milat (Osijek), Tomislav Rukavina (Rijeka) te Zoran Đogaš (Split). Zaželjevši novom čelništvu “uspješan i plodonosan mandat u interesima hrvatskog liječništva”, istaknuli su kako je prioritetni zadatak Komore sinergijom svih dionika urediti sustav koji će stvoriti povoljnije uvjete za liječnike, kako bi se izbjegao nemjerljiv demografski i ekonomski gubitak koji odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske predstavlja za zemlju.

“Kad mladi čovjek danas pred diplomom još uvijek nije siguran što ga čeka ove godine a kamoli u onima koje dolaze, to je onda zaista problem nas svih. Sad je prekretnica, promislimo malo svi zajedno, sjednimo za stol, pronađimo zajedničko rješenje”, rekao je Đogaš. 

Čestitke novom čelništvu HKL-a u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prenio je Tomislav Madžar, koji je kazao kako su hrvatski liječnici, “uz sportaše vjerojatno najprepoznatljiviji simbol hrvatskog društva”, te će u tom smislu uvijek imati potporu predsjednice Republike, u kojoj će “uvijek naći sugovornika za sve svoje teme ili potencijalne probleme”.

Luetić: Prioritet je zakonsko definiranje plaća liječnika

U svoje i ime svoje zamjenice Vikice Krolo, predsjednik HLK-a Krešimir Luetić zahvalio je nazočnima na čestitkama, svim članovima Komore koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su u timu “Zajedno dalje” prepoznali kvalitetne kandidate i ponajbolji izborni program.

“Činjenica da imamo izravan mandat od članstva ispunjava nas ponosom, predstavlja nam izuzetnu čast, ali i ponajveću odgovornost da nastavimo s pozitivnim promjenama koje smo pokrenuli u prethodnom razdoblju, ali i obveza da oživotvorimo ciljeve koje smo predstavili u našem programu”, rekao je Luetić.

Kao prioritetne ciljeve naveo je zakonsko definiranje plaće liječnika po uzoru primjerice na zakon o plaćama sudaca, vremensko-kadrovske normative “kako bi se rad liječnika mogao organizirati i provoditi prema pravilima struke na svim razinama zdravstvene zaštite”, cjelovitu reformu specijalističkog usavršavanja i pripravničkog staža, te projekte stručnog usavršavanja u zemlji inozemstvu “dostupne za sve članove komore”.

“Hrvatski zdravstveni sustav ima svoje poznate financijske, infrastrukturne i organizacijske slabosti. Upravo liječnici svojim prekovremenim radom, odricanjem i žrtvom održavaju dostupnost, funkcionalnost i kvalitetu sustava ovakvog kakvog ga poznajemo”, napomenuo je Luetić. Upravo zbog toga krajnji je trenutak da se s riječi pređe na djela, kako bi se nastavkom rada na osnaživanju položaja liječnika u Hrvatskoj, jačanju njihovih krovnih institucija i unaprjeđenju zdravstvenog sustava umanjio osjećaj nezadovoljstva i besperspektivnosti među liječnicima.

“Konačno je vrijeme da s riječi prijeđemo na djela. Sjednimo za stol, iznjedrimo najbolja rješenja i implementirajmo ih. Nemojmo dopustiti da nas dnevna ili lokalna politika ili različite interesne skupine opstruiraju u namjeri da zadržimo liječnike u našoj zemlji i očuvamo funkcionalnost i kvalitetu hrvatskog zdravstvenog sustava”, poručio je novi predsjednik Hrvatske liječničke komore.

(HINA)

Politika

Anušić: Nema razloga da I. Radić ne bude kandidat za osječkog gradonačelnika

Published

on

Dodao

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i župan Ivan Anušić izjavio je u nedjelju kako nema razloga da predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić ne bude kandidat za gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima 2021. godine.

Tijekom druženja s članovima stranke, u osječkom prigradskom naselju Višnjevcu, Anušić je na novinarski upit ima li HDZ već svoga kandidata kazao kako će “kandidat biti onaj tko će biti izabran od strane osječkog Gradskog odbora HDZ-a”.  
“U ovome trenutku predsjednik HDZ-a u gradu Osijeku je Ivan Radić, i nema apsolutno nikakvog razloga da to ne bude upravo on”, poručio je Anušić.

Ocijenio kako je Županija krenula u kvalitetnom, dobrom i produktivnom smjeru, ali da je u tome ključan grad Osijek, kao četvrti grad po veličini u Hrvatskoj te centar svih društvenih, gospodarskih i drugih događanja na istoku Hrvatske.
Zato je potrebno da grad Osijek napokon posloži priču, u vidu nove uprave i novoga gradonačelnika. HDZ želi 2021. godine preuzeti odgovornost za vođenje grada Osijeka i pokazati koliko puno potencijala već godinama stoji sa strane, a mogli su se upotrijebiti za razvoj grada, na korist svih građana Osijeka, Županije, a posredno i istoka Hrvatske, poručio je Anušić.

Radić je izjavio kako, nakon pobjede Ivana Anušića na izborima za župana 2017. godine, HDZ sada ide na pobjedu u gradu Osijeku gdje je u protekle dvije godine “snažna i konstruktivna oporba, koja ukazuje na sve probleme i nudi konkretna rješenja”, a uvjereni su da će 2021. godine imati gradonačelnika Osijeka.
Na upit novinara je li spreman prihvatiti odgovornost ako ga Gradski odbor HDZ-a službeno kandidira za osječkog gradonačelnika, Radić je uzvratio: “Naravno da jesam. Ne bih se prije dvije godine prihvatio dužnosti predsjednika osječkog HDZ-a da nisam spreman”.
“Apsolutno sam spreman, to će mi bit čast, i uvjeren sam da će HDZ pobijediti”, poručio je Radić.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Pula: Osnovani Demokrati Istre

Published

on

Dodao

Bivša čelnica istarskog SDP-a Maja Šarić nova je predsjednica Demokrata Istre, odlučeno je na osnivačkoj skupštini istarske podružnice Demokrata u subotu u Puli, s koje je predsjednik stranke Mirando Mrsić poručio kako su nam promjene nužne ali ih država od građana ne može tražiti ako se i sama ne mijenja.

Ustvrdivši kako se istarska podružnica osniva upravo na prvu obljetnicu osnivanja Demokrata, predsjednik stranke Mrsić kazao je kako je Hrvatska zaspala u ravnodušnost, zemlju je obuzela netrpeljivost, društvo se zatvara u sebe te kako danas u nekim dijelovima zemlje je slika kakva nije bila ni devedesetih.

“Stanje je loše, obuzelo nas je beznađe. Korupcija je rak rana ovog društva i dolazi od samog vrha vlasti. Vrijednosti slobode, jednakosti, pravde, prava na izbor i antifašizam često su na kušnji i postaje zabranjene teme u Hrvatskoj”, istaknuo je Mrsić dodavši kako se upravo stoga “treba okupiti i učiniti sve da Hrvatska prodiše”.

“Hrvatskoj su potrebne promjene, previše puta ponovljena teza, premalo je međutim učinjeno da se to ispravi. Država od svojih građana ne može tražiti promjene ako se i sama ne mijenja”, ustvrdio je Mrsić.

Dodao je kako se promjene moraju provesti i to one koje “obuhvaćaju ustroj države, način rada državnih i javnih službi, ustroj lokalne samouprave, reformu pravosuđa obrazovanja, zdravstva i poreznog sustava”. 

Miletić: Država ne ide u dobrom smjeru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je kako je suradnja ove stranke s Demokratima prethodila osnivanju istarske podružnice i to u sklopu Amsterdamske koalicije.

“Stanje u državi nije dobro, država ne ide u dobrom smjeru, pri dnu smo prema svim pokazateljima. Stvari treba mijenjati na bolje a naš je zajednički cilj stvaranje jedne moderne, progresivne i proeuropske Hrvatske”, zaključio je Miletić.

Novoizabrana predsjednica Demokrata Istre Maja Šarić naglasila je kako su Demokrati stranka uključivosti jer, kako je rekla ” samo tako možemo kreirati kvalitetna rješenja za najzahtjevnije gospodarske i društvene probleme”.

“Izašla sam iz SDP-a 2015. godine zbog pokušaja diskreditiranja, doživljavala sam ucjene, prijetnje i shvatila sam da SDP više ne ide u pravom smjeru. Zapravo shvatila sam da se nema smisla boriti se s vjetrenjačama”, rekla je Šarić novinarima prije skupštine. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Premijeru Plenkoviću dodijeljena plaketa Grada Novske

Published

on

Dodao

Gradsko vijeće Novske u petak navečer je u povodu Dana grada održalo svečanu sjednicu na kojoj je premijeru Andreju Plenkoviću dodijelilo najviše gradsko priznanje za doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture, vrtića i obnovu domova te kulturnih institucija.

Plaketu je preuzeo premijerov izaslanik, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući da Vlada ulaže napore kako bi kroz poreznu reformu i poticaje lokalnim samoupravama ostavila što više sredstava koja će koristiti za razvoj, u čemu je Novska primjer.

“Mogu obećati da će Vlada nastaviti s takvom politikom. To je Vladina filozofija jačanja lokalne i područne samouprave. Kad vidimo da se to investira na ovaj način onda znamo da smo na pravom putu”, zaključio je Božinović.

Zahvalnice za rad u udrugama primili su Milan Čavlović i Ana Tomac, a Povelju humanosti za humanitarni rad Laura Pavić, Kristina Horžić, Mario Kasumović, Radio klub Novska i OŠ Novska.

U ime predsjednice Republike nazočne je pozdravila njezina savjetnica Mirjana Hrga.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije