Skuplje cigarete ipak neće donijeti dodatni novac zdravstvu?

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Marić je ovih dana do znanja da bi se cijene cigareta do kraja godine mogle korigirati, ali govorio je pritom o usklađenju trošarina na duhanske proizvode, a ne o dodatnom prihodu za zdravstvo koji bi se naplaćivao po prodanoj kutiji cigareta. U Ministarstvu financija, kako doznaje Novi list, uopće nisu vidjeli Kujundžićev prijedlog.

Povećanje zdravstvenog prihoda od cigareta i alkohola, rast najvišeg iznosa jednokratne participacije za zdravstvene usluge s 2.000 na 4.000 kuna i povratak izdvajanja iz premija obveznog osiguranja automobila na razinu iz 2009. godine, odnosno s četiri na sedam posto na teret osiguravatelja, ključni su izvori većih prihoda na kojima ministar Kujundžić namjerava popraviti stanje u svom resoru. Ove su novosti predmet novog Zakona o zdravstvenom osiguranju čija završna radna verzija je puštena u javnost, a javna rasprava o njemu tek predstoji.

Kujundžić je zamislio da se uz postojeći prihod od trošarina na duhanske prerađevine, u zdravstvenu blagajnu ulije i prihod od maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja kutije cigareta i drugih duhanskih proizvoda te prihod od maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja jakog alkoholnog pića.

Taj bi prihod, prema prijedlogu zakona, trebao biti 50 posto veći od maloprodajne cijene pakiranja. Računica je da bi već tri kune više po kutiji cigareta donijele zdravstvu dodatnih 1,2 milijarde kuna. S takvom financijskom injekcijom, međutim, Kujundžić teško da može računati.

Ministar financija Zdravko Marić dao je ovih dana do znanja da bi se cijene cigareta do kraja godine mogle korigirati, ali govorio je pritom o usklađenju trošarina na duhanske proizvode, a ne o dodatnom prihodu za zdravstvo koji bi se naplaćivao po prodanoj kutiji cigareta. U Ministarstvu financija, kako doznaje Novi list, uopće nisu vidjeli Kujundžićev prijedlog, niti kalkulacije temeljem zakonskog prijedloga koji su u Ministarstvu zdravstva sastavili. Rast trošarina na duhanske proizvode o kojem Marić govori, dakle, nije dio Kujundžićevog plana, niti s njime ima veze.

Kujundžić bez podrške
Kujundžić nema podršku za svoj plan u situaciji gdje se, pozivajući se na zaštitu zdravlja građana, u dvije godine mandata nije uspio pobrinuti za rigorozniju zakonsku zabranu pušenja u kafićima i na javnim mjestima, već o zdravlju brine prvenstveno kad treba namaknuti svježi novac za zdravstvo.