Skupina povezana s bivšim sirijskim ogrankom al Qaede kaže da je oborila ruski zrakoplov

Džihadistička skupina povezana s bivšim ogrankom al Qaede u Siriji preuzela je u subotu odgovornost za obaranje ruskog borbenog zrakoplova SU-25 protuzračnim projektilom ispaljenim s ramena.

Skupina Tahrir al-Sham priopćila je na društvenim mrežama navodeći kako je zapovjednik zračne obrane rekao da je jedan njegov borac pogodio mlažnjak tijekom zračnog napada na grad Saraqeb u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib.

Tahrir al-Sham uključuje i skupinu ranije poznatu kao Fronta Nusra koja je bila sirijski ogranak al Qaede.

Sirijci koji se protive predsjedniku Basharu al-Assadu vide Rusiju kao napadačku silu koju krive za smrt tisuća civila otkako se Moskva uključila u rat na strani sirijske vlade 2015.

Ruski je zrakoplov oboren iznad grada Khan al-Subla u blizini grada Saraqeba, blizu važne autoceste gdje sirijska vojska i milicije koje podupire Iran nastoje napredovati, rekao je pobunjenički izvor.

Mada je ruski pilot uspio iskočiti, ubili su ga pobunjenici koji su ga pokušali zarobiti, rekao je izvor.

Novinska agencija Tass navela je kako je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je za odmazdu uzvratilo udarom visokopreciznog oružja u kojem je ubijeno više od 30 militanata u području pokrajine Idlib u kojem je zrakoplov oboren.  (H)