Skupina ilegalnih migranata pokušala prijeći iz BiH u Hrvatsku potvrđujući da je migrantska kriza sve veći problem

FaH

Veća skupina ilegalnih migranata u ponedjeljak je pokušala prijeći iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše gdje ih je zaustavila policija a gradonačelnik Bihaća upozorio je kako stanje postupno izmiče kontroli te zatražio jače angažiranje angažiranje entitetskih i državnih vlasti kako bi se spriječila eskalacija krize.

Gotovo dvije stotine migranata koji su su boravili na području Unsko-sanske županije zaustavljeno je oko podneva kada su pokušali zajednički nastaviti put ka Hrvatskoj a bosanskohercegovačka policija s njima je pregovarala kako bi ih uvjerila da se vrate u objekte u kojima su boravili.

Najveća koncentracija ilegalnih migranata zabilježena je na području Velike Kladuše i Bihaća a bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić je upozorio kako se lokalne vlasti više ne mogu same nositi s tim problemom.

“Zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ukoliko MUP Unsko-sanske županije nema dovoljno kapaciteta za to neka se uključi policija Federacije BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi se građani osjećali sigurnije ali i radi prevencije nemilih zbivanja poput onog u Velikoj Kladuši”, kazao je Fazlić na konferenciji za novinstvo.

Time je podsjetio na činjenicu da je proteklog vikenda u Velikoj Kladuši u međusobnom obračunu migranata jedan od njih podrijetlom iz Maroka ubijen. Policija je nakon toga pretražila objekte u kojima su ilegalni migranti smješteni a lokalni su mediji izvijestili kako je pronađena veća količina hladnog oružja.

Gradonačelnik Bihaća je kazao kako su lokalne vlasti svjesne da se ne smije dopustiti širenje ksenofobije niti poticati neprijateljstvo prema migrantima no građani imaju pravo na zaštitu a vlasti im to moraju osigurati.

Migrantska kriza bila je i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana u Sarajevu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predstavio je podatke iz kojih proistječe kako je u BiH od početka godine ušlo nešto više od 6600 ilegalnih migranata  a njih oko šest tisuća je izjavilo kako kani zatražiti azil iako većina to nikada nije učinila.

Novinarima je nakon toga potvrdio kako se poduzimaju mjere ne bi li se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj uključujući uporabu jednog od napuštenih tvorničkih kompleksa “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši.

Mektić je kazao i kako se policija u BiH do sada suzdržavala od uporabe sile protiv migranata ali je istaknuo kako je jasno da su neki među njima skloni izgredima te će ih se morati tretirati na poseban način odnosno smještati “u izolaciju” u objekte zatvorenoga tipa.

Najavio je i da će se u Bruxellesu već u ponedjeljak sastati s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i zatražiti pomoć kako bi se migrantska kriza učinkovito riješila. (H)