Skup podrške rasvjetljivanju okolnosti smrti Mattea Ružića u Zaprešiću

TIhi prosvjed u Zaprešiću protiv ministra zdravstva

Skup podrške rasvjetljivanju okolnosti smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića, koji je tragično umro 12. kolovoza na ulici u Zaprešiću čekajući dolazak Hitne pomoći, održan je u utorak kasno poslijepodne u središtu Zaprešića.

Tihi skup bez govornika okupio je na središnjem Trgu Ivana Pavla II. veći broj građana, među kojima su bili i političari oporbenih stranaka.

“Moga sina nema, i ono što želim jest da se objektivno utvrdi što se dogodilo, da se ne to bi nikome više u Hrvatskoj ponovilo”, kazao je otac Dubravko Ružić, koji je pozvao na skup uz podršku facebok grupe.

Prema nalazima obdukcije, dvadesetjednogodišnji Matteo Ružić iz Zaprešića umro je zbog astmatskog bronhitisa i do tada neprepoznate srčane mane, odnosno mane krvnih žila, rečeno je u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva, gdje su javnosti objavljeni rezultati obdukcije koju su proveli stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

“Nikoga ne krivim, no mogu reći da u medicinskoj dokumentaciji moga sina nije bilo ništa što bi govorilo o srčanoj mani koju spominje istraga stručne komisije”, kazao je Ružić. Kazao je kako je ponosan na građane i prijatelje na pruženoj podršci.

Prema tvrdnjama jednog sudionika skupa, Zaprešićani su ranije imali kvalitetnu i učinkovitu medicinsku zaštitu, koja je posljednjih godina svedena na osnovne zdravstvene usluge, dok su sve važnije funkcije prebačene u Zagreb.

“Sad se to svelo na vađenje laboratorijskih nalaza”, kazao je Vlado iz Zaprešića, sudionik skupa.

Tako, smrt 21-godišnjeg Mattea Ružića bila je kap koja je prelila čašu, budući je hitna pomoć došla na intervenciju bez doktora.

Građani su u vezu s tim imali prekjučer sastanak sa zaprešičkim gradonačelnikom i predložili mu kvalitetna rešenja. Očekujemo da on donese odluku i riješi problem medicinske zaštite u Zaprešiću, kazao je oporbeni gradski vijećnik Ante Vukelić.

Emir Beka iz Sesveta došao je na skup kako bi iznio problem svoje petogodišnje kćeri Šeherezade, koja je 2016. preminula u bolnici u Zagrebu, po njegovim mišljenju, krivnjom liječnika.

Saborski zastupnik Božo Petrov zatražio je ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića i zajedno s kolegama iz oporbe pokrenuo inicijativu za njegov opoziv, a skupina građana prosvjedovala je u četvrtak ispred Ministarstva zdravstva tražeći ministrovu ostavku.