Skup biskupa u Sisku: Desetljeće Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije

U Sisku održan radni sastanak biskupa Zagrebačke metropolije

U povodu 10. obljetnice Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, u sisačkome Biskupijskom ordinarijatu u četvrtak je održana radna sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić.

Čestitajući biskupima Vladi Košiću i Vjekoslavu Huzjaku, nadbiskup Bozanić je podsjetio kako je na današnji dan, 5. prosinca prije deset godina u zagrebačkoj katedrali svečano objavljena vijest o dekretu pape Benedikta XVI. o obnovi Sisačke i uspostavi Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Biskupu varaždinskom Boži Radošu, koji je prvi put sudjelovao na sjednici biskupa Zagrebačke metropolije, čestitao je biskupsko ređanje i postavljanje za novoga varaždinskog biskupa.

Sisačkoj biskupiji čestitao je na mnogim aktivnostima u proteklom desetljeću, ističući kako je željom i jasnim ciljem moguće mnogo toga učiniti. Kako je rekao, “Crkva šalje poruku našem društvu i na nacionalnoj razini kako je moguće mnogo više učiniti, nego što se katkad očekuje”.

Kardinal Bozanić rekao je biskupu Košiću kako možda nije uvijek bio dobro shvaćen, ali, dodao je: “Mi koji smo ti blizu možemo svjedočiti da si uvijek imao dobre namjere.”

 Bozanić je na kraju govora biskupima najavio kako će glavna tema sjednice biti aktivnosti i djelovanje mladih svećenika, koji su zaređeni u posljednjih deset godina, te da će se 24. veljače u Ludbregu održati drugi susret mladih svećenika kako bi se, kako je rekao, dala potpora mladim kolegama koji su na početku svećeničke službe.

Na kraju je predstavnicima medija poručio kako bi želio da budu “glasnici dobrih vijesti, da predstavljaju našu stvarnost poštujući istinu i da budu oni koji će prepoznati dobro u našoj hrvatskoj sredini”. 

Govoreći o desetljeću uspješnog djelovanja Sisačke biskupije, biskup Košić naveo je mnoge aktivnosti, Susret hrvatske katoličke mladeži, uređenje Velikog kaptola za sjedište te biskupije, obnovu mnogih crkava uništenih u Domovinskom ratu, uspostavu biskupijskog Caritasa i javne kuhinje za 160 korisnika, izgradnju spomen-crkve u Zrinu,  otvaranje Svećeničkog doma, objavu 20 knjiga, osnutak triju zaklada za stipendiranje učenika, pomoć potrebitima, podizanje spomenika blaženom kardinalu Alojziju Stepincu te mnoge druge aktivnosti.

Biskup Košić predao je nadbiskupu Bozaniću povelju o osnutku Sisačke biskupije, a svim sudionicima sastanka upravo objavljenu knjigu “Šematizam Sisačke biskupije”.