Povezite se

Politika

Škoro: Prvi dan sam skupio dovoljno potpisa; predat ćemo ih sukladno zakonu

Objavljeno

-

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro ustvrdio je u srijedu da je već prvi dan skupio dovoljan broj potpisa za kandidaturu te najavio da će potpise predati sukladno zakonu.

“Predat ću ih onda kada je zakon to predvidio”, kazao je Škoro i naglasio da je već prvi dan skupio dovoljan broj od 10.000 potpisa.

Izbori su najbolja anketa što će odlučiti birači u iseljeništvu

“Zakon poštujemo i ja sam se čak i sam jučer, što nisam mislio, potpisao na svoju listu u Zadru. Bilo je jako puno svijeta i bilo je jako lijepo”, rekao je Škoro novinarima nakon obilaska štanda za prikupljanje potpisa podrške kandidaturi na Trgu Petra Preradovića.

Na pitanje kako komentira to što predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sve češće boravi među iseljenicima i hoće li njihovi glasovi biti presudni, Škoro je podsjetio kako u hrvatskom iseljeništvu boravi od 1985. -1986. godine, a  jedno vrijeme je čak živio i radio s iseljenicima. “Izbori su najbolja moguća anketa što će odlučiti naši glasači u iseljeništvu”, rekao je.

Upozorio je da iseljenici zadnjih 20 godina imaju velikih problema u ostvarivanju svojih biračkih prava. Smatra kako je sve postavljeno tako da im se to oteža, jer ne mogu glasovati primjereno 21. stoljeću već moraju putovati nekoliko stotina i više kilometara.

“Oni su ravnopravni državljani Hrvatske i silno vjerujem da ćemo iskoristiti prvu prigodu kada postanem predsjednik da promijenimo zakon koji je prema tim ljudima izuzetno nepravedan”, poručio je.

Upitan da komentira smjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu zbog afere sa švercerom oružja, rekao je kako nema dovoljno podataka o tome slučaju, ali indikativno je što se kod nas sve saznaje post festum.

“Saznati nešto dva mjeseca poslije znači da je to netko dva mjeseca držao u ladici. Ako su smijenjeni oni koji su to zataškavali, onda je pravda učinjena. Ponekad svi sumnjamo zato što se puno puta znalo dogoditi da budu kažnjeni ljudi koji nisu krivi, a ostaju oni koji su krivi”, kazao je.

Na pitanje trebaju li prosvjetari prihvatiti Vladinu ponudu poručio je kako on ne može odlučivati u njihovo ime, ali drži kako je tu toliko “licemjerja po jedinici mjere” da je to neizdrživo. Tu se ne radi samo o novcu, što su isticali i sami učitelji i nastavnici, već se radi i o pitanju digniteta i ponosa, ravnopravnosti i pravde. 

Houdek podržava Škoru

Škoro je rekao da je prilikom dolaska na Cvjetni trg stao kod štanda Kolinde Grabar-Kitarović jer je želio pozdraviti ljude koji skupljaju potpise. “Cijenim svačiji rad, pa tako i njihov. Nemam nikakvu specijalnu poruku već iskazati poštovanje prema ljudima, koji poput mojih volontera, po cijeloj Hrvatskoj skupljaju potpise”, kazao je.

Također je izrazio sućut albanskom narodu i Albaniji zbog razornog potresa koji je pogodio tu zemlju. Izrazio je nadu da će naša zemlja učiniti sve da pomogne prijateljskom albanskom narodu, kao što su i oni pomagali nama kada je bilo potrebno.   

Potporu Škori na Cvjetnom trgu dao je pjevač Jacques Houdek poručivši da su Hrvatskoj nužne promjene, koje će donijeti novi ljudi.    

Politika

Radnička fronta upozorila na teško stanje u Brodotrogiru

Published

on

Katarina Peović/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Radnička fronta u subotu je ponovno upozorila na teško stanje u Brodotrogiru u kojemu, ističu, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

Radnička fronta u priopćenju navodi da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema stečaj.

“Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti”, ističe Radnička fronta.

Kažu da su im se  javili radnici Brodotrogira koji su za ponedjeljak sazvali skup radnika jer se stanje u škveru uljepšava govorom premijera Andreja Plenkovića u Saboru, koji je na pitanje zastupnice Radničke fronte Katarine Peović odgovorio da su dana jamstva za Brodotrogiru, te da nadležno ministarstvo radi na potrebnim dokumentima kako bi i tamo održali brodogradnju.

“U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje”, navode u priopćenju.

Napominju i kako je “Končar umrežen s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca”.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović o aferi Janaf: Ova istraga nije jasna

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je, u povodu afere Janaf, izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

“Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva miljuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo”,  izjavio je Milanović u Podgariću upitan za USKOK-ovu istragu zbog navodnog namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek ivanićgradskog poduzenika Kreše Peteka.

“Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?”, upitao je Milanović te dodao da njemu “ova istraga nije jasna”.

Peteku se na teret stavlja da je u studenom prošle godine Kovačeviću na ruke platio 1,96 kuna mita kako bi dobio nekoliko poslova. U trenutku primopredaje policija je, uz nalog istražnog suca, prilično detaljno snimila okolnosti pod kojima je Petek nosio novac Kovačeviću.

Inače, predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević bio je 2008. protukandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima u SDP-u, nakon čega je prešao u HNS, a Milanović je danas to potvrdio kao i da su prije nekoliko mjeseci bili zajedno na ručku.

“Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar”, ustvrdio je Milanović.

“Ispada da je praćen jako dugo, da je bio praćen i kada mu je, navodno, ovaj drugi davao dva milijuna kuna. Zašto ih onda zajedno nisu uhapsili sve? Tu završava svaka istraga, imaš corpus delicti, imaš sve. Tak da mi tu dosta toga nije jasno”, odgovorio je Milanović na pitanje o istrazi u aferi Janaf.

S obzirom na to da je Kovačević u vrijeme njegove vlade došao na čelo Janafa, Milanović je rekao da je Kovačevića 2012. na čelo uprave Janafa postavio Radimir Čačić.

Linić je htio provesti porezni nadzor

Upitan za sukob između Kovačevića i nekadašnjeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, Milanoviće je rekao da je u tom sukobu stao na Linićevu stranu i da nije bila riječ ni o kakvom “muljanju”, već je Linić htio provesti porezni nadzor.

“Nije bila stvar korupcije, već Kovačević tada nije dopustio poreznim inspektorima da uđu u zgradu Janafa s obrazloženjem da je riječ o dioničkom društvu. Tu je Linić bio u pravu, ali na kraju je to nekako bilo stišano. Nije se radilo o javnoj nabavi”, rekao je Milanović.

Predsjednik je komentirao i  zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga Hrvatskoj, rekavši da je ono što je  Agencija Standard & Poor’s  rekla dobro,  no i da su rejtinzi rejting agencija  stvar prošlosti.

“U vremenu u kojemu je novac praktički besplatan, njihove prognoze ne znače ništa. Značajnije je što mi  znamo i kojim mi podacima baratamo, a sljedeća godina bi trebala biti godina oporavka i rasta ako se situacija oko korone smiri”, istaknuo je predsjednik  koji je sudjelovao na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske u Podgariću.

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Iza HDZ-a ne može stajati veća interesna skupina od njih

Published

on

Politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić poručio je u subotu da iza HDZ-a “ne može stajati druga velika interesna skupina jer veće interesne skupine od njih u Hrvatskoj niti nema”.

Radić je tako odgovorio glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću koji je jučer rekao da ”HDZ nije interesna grupacija koja za razliku od nekih drugih i iza sebe nema nikakve velike interesne skupine, pogotovo nekakve trgovačke lance”.

”Slušajući izjavu glavnog tajnika HDZ-a, slažem se s dijelom u kojem tvrdi kako HDZ iza sebe nema nikakve velike interesne skupine. Potpuno je jasno da iza HDZ-a ne može ni stajati druga velika interesna skupina jer veće interesne skupine od njih u Hrvatskoj niti nema”, poručio je Radić u priopćenju Domovinskog pokreta.

Katičića proziva i da ne zna ništa o tržišnom poslovanju. “Po njegovome, trebali bi postojati samo trgovački interesi koje kontrolira država. Svjedoci smo kako je jedina trgovina kojom HDZ dobro Vlada trgovina utjecajem koja je navedena u brojnim optužnicama protiv HDZ-ovih dužnosnika, a jedini lanac koji raste je lanac korupcije koji guši Hrvatsku. Dok se trgovački lanci bore na tržištu, HDZ-ovi koruptivni lanci izjedaju našu zemlju bez kraja i konca”, ustvrdio je.

HDZ-u je poruči da se “umjesto jeftinih prodika, bolje poklope po ušima, da sređuju probleme u vlastitim redovima, da prekinu lanac korupcije i trgovine utjecajem”.

“No kad bi se to i dogodilo, izgubila bi se suština postojanja ovoga HDZ-a, a pitanje je koliko bi uopće zainteresiranih ostalo nakon prekida tog lanca”, ustvrdio je Radić podsjećajući kako je trenutno pod istragom pedesetak članova HDZ-a, što iz afere Rimac, što iz afere Janaf i drugih.

HDZ je, navodi Radić, “danas sinonim za korupciju u Hrvatskoj”.

“Koliko su duboko kompromitirani HDZ-ovi kadrovi govori i činjenica da je zamjena za uhićenog zastupnika Barišića već prvi dan po prisezi lagala o poslovanju s tvrtkom Elektrocentar Petek”, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije