Povezite se

Politika

Škoro objavio popis svoje imovine ali i koliko godišnje zarađuje

Objavljeno

-

Predsjednik Domovinskoga pokreta Miroslav Škoro objavio je u petak na internetskoj stranici Domovinskoga pokreta popis svoje imovine, nije navodio njezinu vrijednost uz napomenu da imovina nije na prodaju, te da je određivanje njezine vrijednosti posao za procjenitelja.

Škoro je u objavi naveo i da je od danas, 20. ožujka, direktor “MB kvadrata” – tvrtke u kojoj je suvlasnik, dopustio besplatno parkiranje na sva 44 parkirališna mjesta u Zajčevoj ulici u Zagrebu. Tako će, zbog krize izazvane koronavirusom, rampa parkinga ostati podignuta do daljnjega, dodao je.

Škoro: Nisam zakonski obvezan objaviti popis imovine

Škoro navodi da iako kao ‘poduzetnik, umjetnik i osnivač političkoga pokreta’, nije zakonski, ni na bilo koji drugi način obvezan objaviti popis imovine, to čini  kako bi “pružio primjer svima koji žele transparentno služiti narodu”.

S tim u vezi, dodao je da je prodao vlasnički udio od pet posto u tvrtki “Omega software” kako bi više od stotinu zaposlenih, uglavnom inženjera, moglo normalno funkcionirati na tržištu.

Kada je pak riječ o investicijskim fondovima, Škoro je napomenuo da vrijednost udjela u investicijskim fondovima ovisi o tržištu te da će navesti i te podatke kada to bude obvezan učiniti.

Škoro je svoju imovinskoj karticu razvrstao u 21 točku, od kojih se dvije odnose na kuće  – jedna u zagrebačkim Gračanima površine s garažom od gotovo 400 četvornih metara s dvorištem od 698 četvornih metara koja je u vlasništvu njegove supruge Kim Ann Škoro od 2002., te druga u Tribunju površine od 455 četvornih metara s dvorištem od 1058 četvornih metara u kojoj ima polovicu vlasničkog udjela i to od 2017.

Također, vlasnik je zemljišta u Donjoj Drenovi od više od deset tisuća četvornih metara, gdje ima i pola vlasničkog udjela u zemljištu od gotovo dvije tisuće četvornih metara. Vlasništvo nad tim zemljištima stekao je 2010.    

U Mitrovcu Miroslav Škoro je pak vlasnik vinograda površine 16.195 četvornih metara, livade od 7791 četvornoga metra i šume od 2719 četvornih metara.

Njegova supruga vlasnica je triju oranica u zagrebačkom Resniku ukupne površine od 1795 četvornih metara a ima i pola vlasničkog udjela u zemljištu u Zajčevoj ulici u Zagrebu površine od 1251 četvornoga metra, a vlasnica oranica i zemljišta je od 2019.

Supružnici Škoro imaju svaki od po 276 dionica Hrvatskoga telekoma (HT) koji su stekli 2007, a Miroslav Škoro vlasnik je i dvaju grobnih mjesta – u Višnjevcu i na Mirogoju.

Sa suprugom Kim Ann suvlasnik je tvrtke “Campus d.o.o.” od 2002., a polovicu vlasničkih udjela ima u tvrtki “MB Kvadrat d.o.o.” od 2006. Spomenute tri tvrtke su u Zagrebu, a vlasnik je i četvrtine udjela u tvrtki “Monperin d.d.” iz Bala , također od 2006.

Škorina supruga zaposlena je i njezina su godišnja primanja 110.540 kuna – od kojih 60.000 kuna od najamnina, a 50.540 iznosi njezina godišnja netto plaća.

Škorini brutto honorari, naveo je, iznose pak oko 700 tisuća kuna godišnje, a napomenuo je i kako sam uplaćuje doprinose.     

Nacionalno/Hina

Politika

Izbori: Škorin DP dotjerao izvješće, dobiva 2, 2 milijuna kuna naknade

Published

on

Na račun Domovinskog pokreta Miroslava Škore ovih će dana ‘sjesti’ 2, 2 milijuna kuna naknade za troškove nastale na srpanjskim izborima za Hrvatski sabor.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je, naime, kako je ta stranka kompletirala svoje završno financijsko izvješće čime su se stekli uvjeti da od države dobije naknadu koja joj pripada.

Stranka je završno izvješće dopunila podacima o 56.783 kuna prihoda, te gotovo 65 tisuća kuna troškova.

DP, koji je na izbore išao da Hrvatskim suverenistima, Blokom za Hrvatsku, Hrvatskom konzervativnom strankom, Hrastom i Strankom umirovljenika, osvojio je 16 zastupničkih mandata, a kako za svako država daje naknadu od 135 tisuća kuna ukupno mu pripada nešto manje od 2, 2 milijuna kuna.

Sulejmani dobiva naknadu, čeka se još SDA-H

Svoje izborne račune ‘dotjerao’ je i Idris Sulejmani, kandidat za zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) pa će mu na račun ‘sjesti’ 20.250 kuna.

Sulejmani nije uspio ući u Sabor, pet manjina ponovno će zastupati Ermina Lekaj Prljaskaj, no Sulejmani ima pravo na naknadu jer je kao kandidat manjina koje čine manje od 1,5 posto stanovništva Hrvatske, osvojio više od 15 posto glasova u 12. izbornoj jedinici.

Svoje račune još treba ‘dotjerati’ Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA-H), ako to učini dobit će naknadu od 20.250 kuna, a DIP će moći  zatvoriti financijsku stranu izbora održanih 5. srpnja.

Na tim su izborima sudjelovale 54 stranke, koalicije i kandidata, no samo njih 18 ima pravo dobiti od države naknadu troškova, ukupno 20, 3 milijuna kuna.

Iznos koji su svi sudionici izbora potrošili na promidžbu dvostruko je veći od iznosa za naknade, riječ je o gotovo 44 milijuna kuna.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenkovićev plan protiv korupcije

Published

on

Radna skupina za izradu nove strategije borbe protiv korupcije započet će s radom kroz petnaestak dana, a sama strategija trebala bi biti napisana do konca godine, piše u ponedjeljak Jutarnji list pozivajući se na Ministarstvo pravosuđa.

Paralelno s time, Vlada kreće u izmjene nekoliko zakona – mijenjat će se Zakon o kaznenom postupku, Zakon o Vladi, Zakon o Uskoku, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o proračunu i Zakon o zviždačima.

“Osnovna ideja je na tragu već postojeće Strategije borbe protiv korupcije, ali ćemo značajno pojačati prevenciju protiv korupcije te podizanje svjesnosti u društvu o štetnosti korupcije kao društveno neprihvatljivog ponašanja.

Što se tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku, treba naglasiti daje taj zakon donesen 2008., da je u međuvremenu bilo desetak izmjena, da je svaka od njih unosila određenu konfuziju te da je Ustavni sud u nekoliko svoj ih odluka ukidao pojedinačne odredbe tog zakona.

Formirat ćemo radnu skupinu u koju ćemo uključiti i odvjetnike praktičare, suce, državne odvjetnike i akademsku zajednicu, da vidimo zapravo što se u tih 12 godina sa svim tim izmjena zakona postiglo i da vidimo koje su to odredbe koje dovode do nepotrebnog produljivanja i odugovlačenja kaznenih postupaka.

Cilj nam je ubrzati proces tako da kompletni kazneni postupak završava u razumnom roku”, poručuju za Jutarnji list iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Dodaju da pod “razumnim rokom” podrazumijevaju da cijeli proces od podizanja optužnice do pravomoćne presude treba biti okončan unutar tri godine kažu.

Izmjenama Zakon o Vladi ukinut će se, poručuju iz Ministarstva, imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela (kaznena djela davanja i primanja mita, zloporaba položaja i ovlasti i slična djela) koja se gone po službenoj dužnosti, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Politika

Radnička fronta: Ministar Ćorić laže o visokim otpremninama radnika Rafinerije Sisak

Published

on

Radnička fronta poručila je u nedjelju kako ministar Tomislav Ćorić laže da su otpremnine radnika Rafinerije Sisak 60 posto veće od prosječne otpremnine u RH, a radnike su pozvali da se ujedine i organiziraju prosvjed ispred Vlade na Markovom trgu.

Radnici su nam dostavili i dokument iz kojeg je vidljivo kolike su otpremnine ponuđene radnicima koji imaju status branitelja, dok su radnicima koji nemaju status branitelja otpremnine već odavno smanjene i svedene na maksimalni iznos od 18 plaća, stoji u priopćenju.

Mnogi radnici s liste za otkaz imaju malu djecu, neki i bolesnu, mnogi su u stambenim kreditima, dosta ih je i oboljelo na radnom mjestu u toj istoj Rafineriji, a sad im pored otkaza hoće smanjiti i otpremnine i to u zadnji tren, za 30 do 60 posto. Hrvatska se Vlada u suradnji s Molom hoće riješiti 250 radnika za sitne novce da bi Uprava, menadžeri, direktori i upravitelji pogona na tome zaradili ogromne iznose koji su poslovna tajna.

Ispada tako da su radnici prije devet godina i to poduzeća koje je bilo jedan od najvećih dužnika državi dobili veće otpremnine nego što bi ih trebali dobiti danas radnici Rafinerije. S tim da su njima tada uzete u obzir sve godine staža.

To su radnici Ine koja je u hrvatski proračun samo po stavki dividende za 2018. godinu uplatila 560 milijuna kuna, a za 2019. godinu 279,2 milijuna kuna, da ne govorimo o svim ostalim uplatama kroz poreze, prireze, za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i tko zna još kakve sve ne stavke, milijarde su u pitanju.

U dokumentu koji smo dobili od radnika vidi se da udruga branitelja organizira u ponedjeljak 21. rujna, u 12 sati, ispred Doma Rafinerije nafte u Sisku okupljanje i referendum po pitanju otpremnina. Ostaje nam da vidimo s kojim lažima će pred radnike izaći sindikati, u petak nakon sastanka s upravom. To su isti sindikati koji su bez ikakvih referenduma pristajali na smanjenja materijalnih i nematerijalnih prava radnika sve ove godine, navode u priopćenju.

Pozivamo radnike da se ujedine i da organiziraju prosvjed ispred Vlade na Markovom trgu. Stanimo na kraj vladinim malverzacijama, klijentelizmu, povlaštenim elitama koje dobivaju pomoć u korona krizi, dok se radnom čovjeku upućuje otkaz i smanjuje plaća, poručili su iz Radničke fronte.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije