Škoro: Ispričavam se što sam bio član HDZ-a, Plenković mora preuzeti odgovornost

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ispričao se u ponedjeljak što je nekad bio član HDZ-a i član saziva Sabora 2007. godine, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da vođa mora biti spreman preuzeti odgovornost za sve što napravi i što naprave njegovi ljudi.

“Kao član saziva Sabora 2007., za razliku od mnogih koji su bili sa mnom u tom sazivu i koji su danas u HDZ-u, spreman sam se ispričati, ja nemam problema s tim”, rekao je Škoro na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu presude u aferi Fimi medija.

Pravi kapetan preuzima odgovornost i ne bježi od nje

“Ja se ispričavam što sam u tom trenutku bio u HDZ-u, što sam bio u tom sazivu Sabora, što nisam uzeo niti jedne lipe naknade nego sam sve novce koje sam zaradio dao za Jedinicu intenzivne njege u Osijeku. Ispričavam se što sam nakon osam mjeseci vratio mandat, nisam s njim trgovao, niti licitirao”, kazao je Škoro.

Ispričao se i što je mislio da je Andrej Plenković možda rješenje za HDZ i ovu državu.

Škoro poručuje da je spreman preuzeti odgovornost „za svoji dio grijeha”, ali ne prihvaća da neodgovorni pojedinci, koji se ponašaju poput malog djeteta, umanjuju svoju odgovornost, dijele narod i sebe vide kao jedino mjerilo vrijednosti.

„Pravi kapetan preuzima odgovornost i ne bježi od nje. Brod kojega je preuzeo Plenković je pravni nasljednik svega onoga što se događalo”, ustvrdio je Škoro pozivajući premijera i sve političare na odgovornost.

Na novinarsko pitanje ispričava li se što je bio u uredu Marina Barišića u Carinskoj upravi Škoro pojašnjava da je dva puta bio u tom uredu kako bi dogovorio svoj nastup na igrama carinskih radnika, te da postoje fakture prema Carinskoj upravi za posao koji je isporučio.

Za Domovinski pokret je kazao je da je svjetionik, uporište, da je spreman korigirati stavove, a čine ga odgovorni i ponizni ljudi koji će se nastaviti  boriti za odgovornost i istinu.

“HDZ uvijek funkcionira po istom obrascu, postoji vođa i poslušnici. Ja nisam takav, nitko nije priječio Jandrokoviću ili Bačići i ostalima koji su i danas u Saboru, HDZ-u i ministarstvima da 2008. kažu ‘bravo Miro idemo i mi'”, rekao je.

Ustvrdio je kako nije točno da je HDZ njemu dao sve, nego je on HDZ-u dao sve, pa je onda shvatio da to nije dobro.

“Nije meni Šeks pisao pjesme, nije meni Tuđman pisao pjesme, nije ni Plenković. Sve moje pjesme, sve što sam napravio bilo je dobro dok nisam rekao da mi je dosta i da se ne slažem s njima i otišao. I vratio se s ovim ljudima natrag, mi smo svjetionik u političkom prostoru Hrvatske”, kaže.

Vezano za Kolonu sjećanja u Vukovaru Škoro je istaknuo da treba slušati epidemiološku struku, te dodao da sutra sa svojom suprugom ide u Vukovar, a ovisno o državnom protokolu tamo će biti i u srijedu.

Kolona sjećanja je za žrtve, a ne političare

O tome trebaju li predstavnici SDSS-a biti u srijedu u Koloni sjećanja Škoro je rekao da to treba pitati njih, naglasivši da je to dan za žrtve a ne političare .

“Mislim da je Kolona sjećanja zamišljena kao mjesto odavanja počasti žrtvama, a hoće li doći predstavnici ove ili one stranke, to ovisi o njima. Ta kolona nije promenada, Korzo, šetnica, nije mjesto gdje će netko pokazati garderobu”, rekao je Škoro.

Što se tiče sukoba između premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, Škoro smatra da sukoba zapravo nema.

„Nema tu sukoba, bilo bi glupo da se ja između dva prijatelja petljam u njihovu svađu. Oni su prijatelji, znaju se iz Bruxellesa, Zagreba, zajedno došli u to ministarstvo”, kazao je Škoro u svom prvom obraćanju nakon što je mjesec dana bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Rekao je kako je zajedno sa svojom obitelji prebolio koronavirus, u jednom trenutku je sa suprugom završio i u bolnici na kontrolnim pregledima od nekoliko sati, te se zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji se bore s epidemijom.