Školama prijave MUP-a jer ne zapošljavaju vatrogasce

FaH

Na adrese dviju zagrebačkih škola stigle su obavijesti o podizanju optužnog prijedloga protiv škole i odgovorne osobe u njima zato što škole imaju više od 1000 učenika, a nemaju organizirano vatrogasno dežurstvo s najmanje tri profesionalna vatrogasca u smjeni.

“Obavještavamo vas, kao počinitelja prekršaja, da će Ministarstvo unutarnjih poslova, PU zagrebačka, Inspektorat unutarnjih poslova, podnijeti nadležnom prekršajnom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv škole i odgovorne osobe, ravnatelja”, stoji u obavijesti pristigloj ovih dana na adrese dviju zagrebačkih škola, prenosi Jutarnji list.

Razlog zbog kojega bi ravnatelji škola trebali završiti na Prekršajnom sudu, pri čemu im prijete novčane kazne u iznosu od 2000 do 150.000 kuna, jest to što ulaze u kategoriju škola s više od 1000 učenika, a nemaju organizirano vatrogasno dežurstvo s najmanje tri profesionalna vatrogasca u smjeni.

Ravnatelji škola pritom su se našli u apsurdnoj situaciji: dok MUP školama naređuje zapošljavanje vatrogasaca, Ministarstvo obrazovanja za takvu vrstu zapošljavanja nema ovlasti. Točnije, kako kažu u kabinetu ministrice Divjak, “nemaju pravno, financijsko, a ni pedagoško opravdanje zapošljavati vatrogasce u školama”.

Zbog toga su iz Ministarstva obrazovanja početkom tjedna zatražili hitni sastanak s MUP-om.

Problem u dvjema školama u prekršaju, smještenim u istoj zgradi od oko 13.000 kvadrata, nastao je nakon prošlogodišnje redovne kontrole inspektora zaštite od požara. Inspektor im je izdao nekoliko mjera, među kojima je osiguravanje 24-satnog vatrogasnog dežurstva i izrada elaborata o zaštiti od požara. Za ispunjenje naloženog, imali su jednu godinu. Ispunili su sve navedene mjere, uključujući izradu elaborata za koju je trebalo izdvojiti 35.000 kuna, no vatrogasce jednostavno nisu mogli zaposliti.

U MUP-u su po ovome pitanju jasni: – Odgojno-obrazovne institucije građevine su javne namjene koje niti jednim propisom nisu izuzete od navedenih obveza te se obveza vatrogasnog dežurstva odnosni na sve odgojno-obrazovne institucije koje su rješenjem razvrstane u IIa ili IIb kategoriju ugroženosti od požara, kažu.

Dodatno objašnjavaju i da su odgojno-obrazovne institucije često u starijim zgradama u kojima se samo kvalitetnim provođenjem organizacijskih mjera, koje uključuju i vatrogasno dežurstvo, može djelomično nadoknaditi neusklađenost s današnjim stupnjem sigurnosti u slučaju požara. Nikako nije riječ samo o provođenju zakonskih odredbi, nego o sigurnosti djece, što mora biti prioritet – zaključuju u MUP-u.

Na zajedničkom sastanku Ministarstvo obrazovanja iznijet će prijedlog da se škole izuzmu iz ovakvih situacija do kojih ih je doveo MUP-ov pravilnik, piše Jutarnji list.