Skinut saborski imunitet Lovri Kuščeviću, DORH kreće u akciju!

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Danas se u Hrvatskom Saboru na Mandatno-imunitetnom povjerenstvu odlučivalo o skidanju imuniteta bivšem ministru Lovri Kuščeviću. Zahtjev za skidanje imuniteta u Sabor je stigao neki dan od DORH-a.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo kojem je predsjedao Žarko Tušek jednoglasno je donijelo odluku o skidanju imuniteta, što znači da će DORH moći pokrenuti istragu o navodnim kaznenim djelima za koja se tereti bivšeg ministra i bivšeg političkog tajnika HDZ-a.

Ukoliko se dokaže da je kriv, Lovri Kuščeviću prijeti kazna zatvora do 10 godina.

Na sjednici Mandatno imunitetnog povjerenstva u raspravu se uključio Ivan Pervan koji je pitao da li će Lovro Kuščević zbog ovog kaznenog djela biti isključen iz HDZ-a i da li će ga pravosuđe i osuditi, jer, dodao je “moglo bi doći do slučaja da se riba ulovi pa se pusti natrag u vodu “.

Gordan Maras ustvrdio je da je situacija takva da je premijer Andrej Plenković sa najbližim suradnicima svestrano branio Kuščevića te dodao:

“Vlada Andreja Plenkovića najkorumpiranija je Vlada, koja je obuhvaćena spiralom korupcije, na sve strane, kroz imovinu, poljoprivredu, nekretnine i tome treba stati na kraj”, kazao je Maras.

Upitao je, hoće li premijer Plenković dati ostavku ako se podigne optužnica protiv Lovre Kuščevića.

Žarko Tušek/Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Nakon što je jednoglasno donesena odluka o skidanju imuniteta saborskom zastupniku Lovri Kuščeviću izjavu je dao predsjednik Mandatno imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek:

“Ne želim se dovesti u situaciju da ja komentiram ozbiljnost, kontekst, težinu kvalifikacije optužnice DORH-a. DORH je procijenio da postoje osnovane sumnje, naložio je provođenje istrage, a naša je praksa da u ovakvim slučajevima donesemo odluku o skidanju imuniteta kako bi DORH mogao dalje raditi svoj posao”.

Na upit novinara da li je i kolika šteta nanesena HDZ-u Tušek je rekao:

“Iluzorno bi bilo tvrditi da ovo nije jedna neugodna situacija, prije svega za kolegu Kuščevića onda i za HDZ. Ovo nije jednostavna situacija ali kolektivno suditi ja se nikad nebi usudio. To bi značilo da se sudi i meni, to nedozvoljavam nikome”.

Na novinarsku konstataciju da je premijer Plenković tvrdio da u Kuščevićevim papirima nije ništa sporno, Tušek je rekao:

“Ukoliko je takvu izjavu dao predsjednik Vlade predpostavljam da je to učinio na temelju onoga što mu je tada bilo predočeno i tu je izjavu dao kvalificirajući situaciju koju je vidio pred sobom”.

Nacionalno/D.Prša