Škare Ožbolt: Teško da je Tuđman uz rat i obnovu imao vremena za Todorića

Izvor: N1

Vesna Škare Ožbolt, bivša savjetnica predsjednika Franje Tuđmana kazala je da Ivica Todorić vjerojatno nije imao puno kontakata s bivšim predsjednikom.

Komentirajući jutrošnje pretrese i uhićenja bivših čelnika Agrokora, Škare Ožbolt je podsjetila: “To podsjeća na prijašnja uhićenja. Bio je neki zastoj pa smo na to zaboravili, ali sada se to ponovo događa. Svi su nevini dok se ne dokaže krivnja.

Malo je to spektakularno odrađeno, a vjerojatno to ima svoju svrhu. Možda neki strah ili priznanje što bi bilo svojstveno takvim metodama uhićenja“.

Na pitanje što će sada raditi Istražno povjerenstvo za Agrokor, Škare-Ožbolt poručuje da to ovisi o tome što je uloga povjerenstva: “Ako je povjerenstvo osnovano da utvrdi kako je nastao i rastao Agrokor, onda se to možda i ne odnosi na razdoblje za koje je DORH pokrenuo postupak. Možda i ne treba doći do preklapanja. Možda je riječ o politici pa će istraživati kako je politika pomogla u svemu tome“.

U razgovoru za Novu TV, kako prenosi dnevnik.hr, Škare Ožbolt, inače i nekadašnja ministrica pravosuđa, kazala je i da je neminovno izdavanje Europskog uhidbenog naloga u slučaju da se Todorići sami ne odazovu: “Teško mi je reći hoće li se odazvati. Imali smo primjere nekih koji su rekli da će se vratiti pa nisu i obrnuto. Teško je reći. Glavni akteri ove priče nisu u Hrvatskoj“.

Na pitanje kakav je bio odnos Franje Tuđmana i Ivice Todorića, savjetnica prvog hrvatskog predsjednika kazala je da ne može svjedočiti o nekim velikim sastancima.

“Todorić je vjerojatno imao kontakte s članovima obitelji Tuđman, ali sa samim predsjednikom teško jer je bio fokusiran na rat i obnovu“, kazala je Tuđmanova bliska suradnica i dodala da nema sumnje da se Todorić razvijao uz pomoć politike.