Škare Ožbolt: Digitalizirat ćemo Gradsku upravu i Zagrebački holding

Neovisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt rekla je u petak da će digitalizirati Gradsku upravu, Zagrebački holding i sve usluge koje Zagrepčanima trebaju za civilizirani život.

“U Zagrebu, kada dođemo na vlast, slijedi ozbiljna digitalizacija Gradske uprave, Zagrebačkog holdinga i svih usluga koje građanima trebaju za pristojan i civiliziran život”, rekla je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare.

Voditelj projekta i kandidat za zamjenicu gradonačelnice Ivan Slade Šilović rekao je kako žele Zagreb pozicionirati na listu svjetskih pametnih gradova, što omogućuju današnje tehnologije, znanje i informatika.

Pojasnio je da bi kroz digitalizaciju i informatizaciju Gradske uprave građani u realnom vremenu mogli biti informirani i sudjelovati u svim bitnim pitanjima grada.

Također, žele provesti digitalizaciju i informatizaciju Zagrebačkog holdinga i ostalih gradskih usluga kako bi se pojednostavilo poslovanje, te preko pametnih algoritama i umjetne inteligencije predvidjela javna potrošnja grada, kao i potrošnja građana i kućanstava.

Pametne ulice i pametne kuće

Slade Šilović je rekao da bi se na isti način putem pametnih algoritama, softvera i senzora pratio i promet kako bi se smanjile točke zagušenja i smanjio broj prometnih nesreća.

Uz to, najavio je, gradili bi pametne ulice i pametne kuće što bi optimaliziralo i smanjilo potrošnju kućanstava. Poručio je da će raditi na informatizaciji i digitalizaciji zdravstva te povezivanju privatnog i javnog zdravstva i laboratorija, što bi građanima omogućilo zdraviji i kvalitetniji život.

Slade Šilović dodaje da bi digitalizirali i informatizirali područja kulture, turizma te poticali lokalne startup tvrtke posebice specijalizirane za razvoj digitalnih softvera i umjetne inteligencije.

Škare Ožbolt je ustvrdila da im skupljanje potpisa ide jako dobro poručivši kako ih i dalje skupljaju jer žele pokazati vidljivost i u razgovoru s građanima podijeliti svoje vizije i rješenja.

Istaknula je da od svojih protukandidata ima više iskustva i znanja jer je već ranije upravljala velikim sustavima i kriznim situacijama.

Također, prednošću smatra što nije bila dio gradskih struktura u vrijeme kada su nastajali dugovi i sve loše stvari koje su se događale u gradu. “Moramo pokazati da politika može biti čišća”, rekla je.