Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un želi unaprijediti odnose s Južnoj Korejom

Foto: HRT

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izjavio je u utorak, prilikom posjete izaslanstva Južne Koreje, kako ima “čvrstu volju da snažno unaprijedi” veze između dviju zemalja i da “napiše novu povijest ponovnog nacionalnog ujedinjenja”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Kada je od posebnog izaslanika južne strane čuo za namjeru predsjednika Moon Jae-ina za summitom, razmijenili su stajališta i postigli zadovoljavajući sporazum”, objavila je KCNA nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak, ne iznoseći detalje o kakvom je dogovoru riječ.

Agencija dodaje kako je Kim Jong Un dao važne upute kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će dovesti do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku i otvoriti dijalog i suradnju.

Desetak članova južnokorejskog izaslanstva na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom posjetili su Sjevernu Koreju u nadi da će potaknuti međusobni dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, koje su u  posljednje vrijeme pojačale napetost u regiji, prije svega zbog razmjene uvreda između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una.
Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da dopre do SAD-a, a obje strane tvrde kako žele diplomatsko rješenje.
Južnokorejsko izaslanstvo susrelo se s Kim Jong Unom, njegovom sestrom Kim Yo Jong, te suprugom Kim Jong Una i drugim dužnosnicima u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica predsjedničkog ureda Južne Koreje. Dodala je kako će njihov posjet Pyongyangu završiti u utorak nakon drugog sastanka sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

Članovi delegacije najviši su dužnosnici južnokoreanske vlade koji su se susreli s Kim Jong Unom otkako je on naslijedio vodstvo od svog oca Kim Jong Ila krajem 2011. godine. (Hina)